Sivuston navigointi

Hyppää sivun sisältöön

Kaupunginteatterin ovi Lahteen ja lahtelaisille

Aitiopaikalla saat omaan sähköpostiisi lipputarjouksia ja uutisia teatterilta. Saat tietoa teatterin ajankohtaisista asioista, arjesta ja kuulumisista. Tiedät ohjelmistoon tulossa olevat näytelmät ja voit varata lippusi näihin ensimmäisten joukossa.

Klubin jäsenyys on maksuton ja halutessasi voit erota siitä milloin tahansa. Teatteri ei luovuta sähköpostiosoitteita muihin käyttötarkoituksiin.

Teatteri oppimisympäristönä

Lahden perusopetus ja Lahden kaupunginteatteri tarjoavat peruskoulujen opettajille tukea ja välineitä teatterilähtöisten työtapojen hyödyntämiseen opetuksessa.

Lahden perusopetuksen kulttuuriohjelma 15 vuotta

Suurkiitos! Suuri osa oppilaista oli ensimmäistä kertaa teatterissa. On tärkeää, että jokainen saa olla osallinen kulttuurista.”

Lahden perusopetuksen kulttuuriohjelman mukaisesti kaikki kaupungin kolmasluokkalaiset (n. 1200 lasta) kutsutaan vuosittain Lahden kaupunginteatterin lastennäytelmän esitykseen.

Teatterivierailuun liittyy perusopetuksen draamapedagogin suunnittelema ja ohjaama ennakko- tai jälkityöpaja omalla koululla. Työpajoissa tutkitaan draamatyötavoin esityksen teemoja ja etsitään kosketuspintoja omaan kokemusmaailmaan.
Lisäksi draamapedagogi valmistaa tehtäväpaketin, Katsomisavaimet. Koululaisesitykset päättyvät ”jälkilöylyihin”, teatterin tekijöiden ja koululaisten kohtaamiseen, joissa on aina erityisen hieno tunnelma.

Teatteri toimii oppimisympäristönä monin tavoin. Teatterilähtöiset työtavat, draamamenetelmät vahvistavat luovuutta ja kulttuurisen moninaisuuden kunnioitusta. Draama on toiminnallinen, vuorovaikutuksellinen ja elämyksellinen työtapa, jossa opitaan sekä draamatyöskentelyä että taitoja draaman avulla. Vuorovaikutus- ja ilmaisutaitojen lisäksi harjaantuvat itsesäätelyn, toiminnanohjauksen ja ajattelun taidot.
Teatteriesitys taas tarjoaa monitaiteisen, ainutkertaisen ja vuorovaikutteisen taidekokemuksen. Työpaikkana teatteri esittelee eri ammattien kirjon ja esityksen valmistaminen on esimerkki moniammatillisesta yhteistyöstä.

”Oppilaille tutustuminen paikalliseen kulttuuritarjontaan on todella tärkeää. Teatterikäynti oli kokonaisvaltainen elämys oppilaillemme. Kiitos tästä mahdollisuudesta.”

Draamakasvatus Lahden perusopetuksessa

Lahden perusopetuksen draamapedagogin toiminta on koulujen käytettävissä joko kouluilla toteuttavissa draamaopetusjaksoissa tai kaupunginteatterin esityksiin liittyen.

Opettaja saa draamatyötavoista omakohtaisen kokemuksen osallistumalla luokkansa työskentelyyn. Lisäksi draamapedagogi perehdyttää opettajia draamatyötapojen käyttöön muun muassa koulukohtaisesti ja alueellisesti.

Draamapedagogin suunnittelemat ja toteuttamat kaupunginteatterin esityksiin liittyvät materiaalit ja työpajat ja muut työmuodot tukevat teatterivierailun muodostumista oppimiskokonaisuudeksi ja rikastuttavat ja syventävät katsomiskokemusta.

Draamaopetus kouluilla

  • Luokkakohtaiset draamaopetusjaksot kouluilla. Sisältönä esim. tunne- ja vuorovaikutustaitojen vahvistaminen, oppisisältöjen käsitteleminen kokemuksellisesti
  • Käytännön opastusta draamamenetelmien hyödyntämiseen osana omaa opetusta (opettajille suunnatut työpajat ja koulutukset)

Teatteriesitykseen liittyviä sisältöjä ja materiaaleja opetuksen osaksi

  • Katsomiskokemusta rikastuttavat ennakko- tai jälkityöpajat
  • Katsomisavaimia eli esityksiin liittyviä, opetusmateriaaleja
  • Tekijätapaamisia

Lisätietoa ja materiaalit opettajille

Anna-Riitta Partanen, draamapedagogi, Lahden perusopetus
anna-riitta.partanen@edu.lahti.fi
puh. 044 416 4397

Teatteriesitykseen liittyviä sisältöjä ja materiaaleja opetuksen osaksi

• Katsomiskokemusta rikastuttavat ennakko- tai jälkityöpajat
• Katsomisavaimia eli esityksiin liittyviä, opetusmateriaaleja
• Tekijätapaamisia

Katsomisavaimissa on erilaisia tehtäviä, joiden avulla teatterikokemusta voi syventää. Tehtävissä tutkitaan esim. näytelmän tapahtumia ja rakennetta sekä harjoitellaan oman mielipiteen ilmaisemista.

Klikkaa tästä Katsomisavaimet näytelmiin Vihervaaran Anna, Lokki ja Kuninkaan puhe.

Taidetestaajat on Suomen suurin kulttuurikasvatusohjelma, joka tarjoaa kaikille Suomen kahdeksasluokkalaisille ja heidän opettajilleen 1–2 vierailua lukuvuodessa korkealaatuisen taiteen pariin. Toiminta tavoittaa vuosittain yli 65 000 henkeä, kaikista Suomen kunnista. Taidetestaajat-toimintaa tuottaa Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto. Toiminta käynnistyi Suomen Kulttuurirahaston aloitteesta lukuvuosina 2017–2020.
Päärahoittajana toimivan Kulttuurirahaston lisäksi mukaan lähti Svenska kulturfonden. Syksyllä 2020 rahoittajien joukkoon liittyi eduskunnan päätöksellä Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö

päijäthämäläisiä nuoria pääsee tutustumaan thelma & loviisa -näytelmään.

Lahden kaupunginteatteri on ollut mukana toiminnassa alusta asti ja valittu jälleen mukaan Taidetestaajat-kulttuurikasvatusohjelmaan, jo seitsemännen kerran peräkkäin.
Lukuvuonna 2024-25 tutustumisen kohteena on suuren näyttämön kantaesitys Thelma & Loviisa.

Katsomiskokemuksen rikastuttamiseksi valmistetaan materiaalia ennakko- ja jälkityöskentelyyn. Tehtävien avulla tutustutaan esityksen viitekehykseen ja teatterin keinoihin tarinan kerronnassa sekä opitaan oman mielipiteen ilmaisemista.

Lisätietoja

Pia Levänen
myynti- ja markkinointiassistentti

+358503836539
pia.levanen@lahti.fi

Anna-Riitta Partanen
draamapedagogi

+358444164397
anna-riitta.partanen@lahfi.fi

Ylös