Taidetestaajat

Taidetestaajat on Suomen suurin kulttuurikasvatusohjelma, joka tarjoaa kaikille Suomen kahdeksasluokkalaisille ja heidän opettajilleen 1–2 vierailua lukuvuodessa korkealaatuisen taiteen pariin. Toiminta tavoittaa vuosittain yli 65 000 henkeä, kaikista Suomen kunnista. Taidetestaajat-toimintaa tuottaa Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto. Toiminta käynnistyi Suomen Kulttuurirahaston aloitteesta lukuvuosina 2017–2020. Päärahoittajana toimivan Kulttuurirahaston lisäksi mukaan lähti Svenska kulturfonden. Syksyllä 2020 rahoittajien joukkoon liittyi eduskunnan päätöksellä Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö.

Ensi lukuvuonna 2500 päijäthämäläistä nuorta pääsee tutustumaan Nummisuutarit-näytelmään.

Lahden kaupunginteatteri on ollut mukana toiminnassa alusta asti ja valittu jälleen mukaan Taidetestaajat-kulttuurikasvatusohjelmaan, jo kuudennen kerran peräkkäin. Tämä tarkoittaa sitä, että myös ensi lukuvuonna 2500 päijäthämäläistä nuorta pääsee jälleen kokemaan teatterielämyksen Lahdessa. Lukuvuonna 2023–2024 kohteena on Aleksis Kiven klassikko Nummisuutarit. Tänä lukuvuonna kahdeksasluokkalaiset ovat tutustuneet Totuuden hinta -näytelmään.

Katsomiskokemuksen rikastuttamiseksi valmistetaan materiaalia ennakko- ja jälkityöskentelyyn. Tehtävien avulla mm. tutustutaan esitysten historialliseen viitekehykseen ja teatterin keinoihin tarinan kerronnassa sekä opitaan oman mielipiteen ilmaisemista.

Lisätietoja

Pia Levänen
myynti- ja markkinointiassistentti
Anna-Riitta Partanen
draamapedagogi