Reunanpalsta – Elämää kaupungin sylissä

Näyttely on avoinna 15.12.2022 saakka ti-pe klo 11-19, esityskaudella myös lauantaisin esitysten alkuun asti. Vapaa pääsy!

Viime vuosisadan puolella, itsenäisen Suomen alkuvuosikymmeninä, Lahden nuori kaupunki kasvoi maalaismaisen Hollolan kupeessa. Kahden korttelin päässä Lahden kauppatorista itään kaupunki vaihtui Hollolaksi. Loviisan-radan alikulun kautta saavuttiin Reunanpalstalle. Radan lisäksi suunnikkaan muotoista aluetta rajasivat Aleksanterinkatu, Savonkatu ja Kirkkokatu.

Näyttelyssä Reunanpalsta – Elämää kaupungin sylissä luodaan katsaus nuoren kaupungin kortteleihin. Lähtökohdaksi näyttelysuunnittelussa otettiin Kostonkierre-näytelmän tapahtumapaikkojen taustoittaminen. Tarinan roistot ja sankarit seikkailevat Mattilanmäellä, Murhakujalla, Vapaudentien kivitalokortteleissa sekä kaupungintalolla sijainneissa poliisin tiloissa.

Polttopisteeksi valikoitui kuitenkin Reunanpalsta, joka tarjosi herkullisen näyttämön monille elämänmakuisille ilmiöille. Millaista elämä oli Reunanpalstalla? Keitä siellä asui? Miten kaupungin jakautuminen punaisten ja valkoisten rintamalinjojen mukaan näkyi vuoden 1918 taistelujen jo tauottua? Mitä ovat varpuset ja miten ne liittyivät tippakauppaan?

Teatterin ja Historiallisen museon yhteistyönäyttelyssä esillä on kokoelmaesineitä salakuljetusliiveistä suutarin työkaluihin. Näyttelyssä seikkailee hahmoja, joihin voi törmätä myös teatterin lavalla. Osa hahmoista on puettu aitoihin museoasuihin. Tyrmän ovien vieressä voi saada käsityksen poliisin työskentelystä nuoressa kaupungissa. Lavastettu suutarinverstas sijaitsee Reunanpalstan sydämessä. Runsaat valokuvat avaavat silmiä menneisyyden maisemille – tältäkö täällä on ennen näyttänyt? Lahtelaisten muistoissa Reunanpalsta oli idyllinen ja kotoisa. Ajan mittaan puutalot ränsistyivät ja ne joutuivat väistymään kivitalojen tieltä. Loviisan-ratakin purettiin pois. Reunanpalstan alue jäi ensin rakentamattomaksi hiekkakentäksi, ja vähitellen siihen alkoi kohota kauppoja. Muistatko vielä kuplahallin tai Centrumin tavaratalon vaiheet? Tämän päivän lahtelaiset kulkevat entisen Reunanpalstan alueella asioidessaan kauppakeskus Triossa.

Teksti: Sini Ojala ja Ilkka Kuhanen, Lahden historiallinen museo

Menossa mukana!