Onnellisinta on olla onnellinen

Onnellisinta on olla onnellinen piirtää kuvan ITE-taiteilijasta ja marginaalissa omintakeista, ihmisrakkauteen perustuvaa ajatteluaan harjoittavasta erakosta Elis Sinistöstä (1912–2004). Teatteri Avoimet Ovet haluaa juhlistaa tällä monologimuotoon kirjoitetulla näytelmällä rakastetun näyttelijä Taisto Reimaluodon 60-vuotissyntymäpäivää.

Teos ristiinvalottaa Reimaluodon omaa elämäntarinaa ITE-taiteilija Elis Sinistön elämään ja sommittelee näyttämölle kahden suuren elämänrakastajan kosmisen balettisoolon.

Oulussa 1912 syntynyt ITE-taiteilija Elis Sinistö oli astrologi, rakentaja, työmies, balettitanssija, erakko, mietiskelijä, joogi, kansainvälinen tähti, majatalon isäntä, ufobongari, nudisti ja pasifisti, joka villieläimen notkeudella eleli itse rakentamassaan paratiisissa Villa Mehussa 92-vuotiaaksi. Samalla ilolla ja roolien huvittelunhalulla Reimaluodon elämäntaiteilutaipaleeseen liittyy Sinistön utopian ja ihmisrakkauden kaltaisia valoisia piirteitä. Samoin kuin kaikille kulkureille ja väsyneille matkustavaisille retriittiä elämäntyönään rakentanut Sinistö, Reimaluoto on esityksillään rakentanut levähdyspaikkaa katsojien huoahtaa valossa kuin elävä ihminen.

Minä ajattelen, etten minä omista mitään – äiti maa omistaa minut.
–Elis Sinistö

Esitykset Lahden kaupunginteatterissa 18.2.-18.3.2022.

Ensi-ilta 26.10.2021 Teatteri Avoimet Ovet