Tiedote

"Vaikka se oli leikkiä, musta tuntu ihan oikeesti” - Teatteri oppimisympäristönä

Lahden perusopetuksen kulttuuriohjelma 15 vuotta

Lahden perusopetuksen kulttuuriohjelman mukaisesti kaikki kaupungin kolmasluokkalaiset (n. 1200 lasta) kutsutaan vuosittain Lahden kaupunginteatterin lastennäytelmän esitykseen.

Vuodesta 2010 alkaen koko ikäluokka on päässyt kulttuuriohjelman teatterivierailulle, yhteensä jo yli 15 000 lahtelaislasta. Vastaavaa toimintamallia ei ole toteutettu aiemmin, joten kyse on valtakunnallisesti ainutlaatuisesta, hallinnollisia rajoja ylittävästä yhteistyöstä, joka on alkanut nykyisessä muodossaan vuonna 2015 ja kehittyy edelleen. Yhteistyöjärjestelymme noteerattiin vuonna 2016 yhdeksi sadasta suomalaisesta kouluinnovaatiosta HundrED-hankkeessa.

Tänä lukuvuonna koululaiset pääsevät Vihervaaran Annan kiehtovaan maailmaan. Syksyn viimeinen koululaisesitys on to 30.11. klo 12 pienellä näyttämöllä.

Kolmasluokkalaiset pääsevät teatterivierailulle esim. asuinalueesta, äidinkielestä tai toimintarajoitteista riippumatta. Vierailu kuljetuksineen on kouluille maksuton ja vaivaton, sillä siihen liittyvät järjestelyt koordinoidaan keskitetysti.

Teatteri oppimisympäristönä tutustuttaa teatteriin taidemuotona ja paikkana: teatterin toimintaan, ammatteihin, esityksen valmistusprosessiin. Toisaalta teatterin keinoja, draamamenetelmiä, käytetään esityksen avaamisessa, teemojen esilletuomisessa ja opetussuunnitelman mukaisten sisältöjen käsittelyssä.  
Teatterivierailuun liittyy perusopetuksen draamapedagogin suunnittelema ja ohjaama ennakko- tai jälkityöpaja omalla koululla. Työpajoissa tutkitaan draamatyötavoin esityksen teemoja ja etsitään kosketuspintoja omaan kokemusmaailmaan.

Lisäksi draamapedagogi valmistaa tehtäväpaketin, Katsomisavaimet, jonka avulla teatterikokemusta voi syventää ja rikastuttaa sekä löytää yhtymäkohtia opetussuunnitelman sisältöihin. Koululaisesitykset päättyvät ”jälkilöylyihin”, teatterin tekijöiden ja koululaisten kohtaamiseen, joissa on aina erityisen hieno tunnelma.

Tehdään yhdessä näkyväksi, miten Lahdessa kasvatetaan ”laaja-alaisesti osaavia ja hyvinvoivia lapsia ja nuoria” taiteen avulla.

Kerron mielelläni lisää kulttuuriohjelman teatterivierailun oppimiskokonaisuudesta kolmasluokkalaisille. Myös ”käyttäjäkommentteja” oppilailta ja opettajilta on saatavilla esim. teatterivierailun yhteydessä. Tutustumisen arvoinen on myös esityksen jälkeinen taiteilijatapaaminen, ”jälkilöylyt”, kesto n. 15 min.

 ”Olen täällä ensimmäistä kertaa. En tiennyt, että on tällaista kuin teatteri, tämä on ihanaa!” (Katsojapalaute) 

Lisätiedot draamapedagogi Anna-Riitta Partanen,
puh. 044 4164397, Anna-Riitta.Partanen@lahti.fi