Tiedote

Lahden kaupunginteatteri mukana seitsemän teatterin yhteisproduktiossa

Viisi naista kävelee poltetun maan halki. Heidän ainoa päämääränsä on säilyä hengissä, palata takaisin elämään, jonka he luulivat jättäneensä taakseen. Koteihinsa käveleviä naisia yhdistää vain häpeä ja tieto vastassa olevasta vihasta. Ei kertonut katuvansa on kuvaus elämänjaksosta, josta ei koskaan enää puhuttu.

Ei kertonut katuvansa pohjautuu Tommi Kinnusen vuonna 2020 julkaistuun samannimiseen romaaniin, joka kertoo saksalaisarmeijalle työskennelleiden suomalaisnaisten paluusta Norjasta Suomeen.

Mukana hankkeessa ovat Kouvolan Teatteri, Turun kaupunginteatteri, Lahden Kaupunginteatteri, Tampereen Teatteri, Seinäjoen kaupunginteatteri, Hämeenlinnan Teatteri sekä suomalais-berliiniläinen Vapaa Teatteri.

Produktio harjoitellaan Berliinissä, jossa se saa myös ensi-iltansa 1.7.2023 Heimathafen Neukölln -teatterin Pier 9 -näyttämöllä. Tämän jälkeen produktio siirtyy Suomeen. Suomen ensi-ilta nähdään 15.9. Kouvolan Teatterissa. Seuraavat ensi-illat ovat 20.9. Turun Kaupunginteatterissa ja 28.9. Lahden Kaupunginteatterissa. Keväällä 2024 esitys saa ensi-iltansa 18.1. Tampereen Teatterissa, 25.1. Seinäjoen kaupunginteatterissa ja 1.2. Hämeenlinnan Teatterissa.

Näiden lisäksi produktio nähdään ennakkoesityksenä Eino Leinon päivänä 6.7.2023 Kajaanin Runoviikoilla.

Näyttelijät kiertävät joka talossa

Teatterit antavat produktioon yhden näyttelijänsä vuoden ajaksi. Esityksiä kussakin kaupungissa on 20, yhteensä esityksiä yhteistyöproduktiolle tulee siis yli 120.

Produktiossa mukana ovat näyttelijät Tiina Winter Kouvolan Teatterista, Ulla Koivuranta Turun Kaupunginteatterista, Mari Turunen Tampereen Teatterista, Mari Pöytälaakso Seinäjoen kaupunginteatterista, Liisa Peltonen Hämeenlinnan Teatterista sekä Jari-Pekka Rautiainen Lahden kaupunginteatterista.

Rautiainen kertoo, että Kinnusen romaani on tehnyt häneen suuren vaikutuksen. Hän odottaa produktiolta paljon – vaikka myöntää kyllä, että myös jännitystä on ilmassa.

– Ei kertonut katuvansa on upea tarina, joka koskettaa monella tavalla. Odotan innolla, että pääsen hyppäämään uuteen työryhmään ja uudenlaiseen tapaan tehdä teatteria. Pääsen kokemaan itselleni uusia näyttämöitä ja tekemään näytelmää erikokoisissa tiloissa ja eri kaupungeissa. Tämä on itselleni suuri mahdollisuus! Lahden kaupunginteatterin Jari-Pekka Rautiainen iloitsee.

Dramatisoinnista, lavastuksesta ja ohjauksesta vastaa Mikko Roiha, pukusuunnittelusta Taina Sivonen, ääni- ja videosuunnittelusta sekä graafisesta suunnittelusta Moe Mustafa.

Kuvassa: Mari Turunen (vas.), Liisa Peltonen, Mari Pöytälaakso, Tiina Winter ja Ulla Koivuranta.

Kuva: Moe Mustafa. Lisätietoja: Mikko Roiha, roiha@me.com