Tiedote

Syyskaudella 2022 tarjoamme kuusi ensi-iltaa

Syyskaudella tarjoamme peräti kuusi ensi-iltaa, joista Kostonkierre ja Rouva C. siirtyivät alkuvuodesta syksylle. Perinteiset musikaali ja koko perheen näytelmä tulevat syksyn ohjelmistoon ja pitkästä aikaa myös Aino-näyttämölle tehdään omaa tuotantoa oleva ensi-ilta. Myös yhteistyömme Red Nose Companyn kanssa jatkuu.

Musikaali Something Rotten! Jotain mätää!kertoo tutusta asiasta eli teatterin näyttämölle on löydettävä hitti! Perän veljekset, Retu ja Ruune, tuskailevat teatterinsa rahahuolten kanssa. Vetonaula olisi keksittävä, sillä muuten Retun johtama teatteri jää armotta draaman kultasormena mainetta niittävän William Shakespearen varjoon. Kukkomaisen yleisön suosikin menestys ja ihailu on kerta kaikkiaan liikaa onnistumisesta haaveilevalle Retulle. Epätoivoisina hän turvautuu tietäjään, joka ennustaa musikaalista tulevaisuuden menestystuotetta. Iloisesti aikakausia sekoittava musikaali on järjettömän hauska! Ensi-ilta 3.9. suurella näyttämöllä. Ohjaus Ilkka Laasonen.

Heinolalaisen kirjailijan Taru Viinikaisen hurmaaviin lastenkirjoihin Leikkimökin asukas ja Taskukaihon tapaus perustuva Tiltu ja Lettu ja leikkimökin asukas on kesäinen leikin ylistys. Ohjaaja Tommi Kainulainen on sovittanut tekstin näyttämölle ja kantaesitys on 15.9. Eero-näyttämölle syntyy kesäinen paratiisi, jossa ongelmat ovat lasten kokoisia. Pihaan muuttanut pertinjuntti ja hänen taikansa heräävät henkiin myös nukketeatterin keinoin.

Syyskauden aloittaa 31.8. Aino-studionäyttämöllä Mika Myllyahon kirjoittama tragikomedia ruuhkavuosien vuoristoradasta ja kaiken kestävästä ystävyydestä eli Kaaos. Näytelmä kuvaa tarkkanäköisesti tätä aikaa ja

sen vaatimuksia. Näytelmän teemat ovat tunnistettavia, kaoottisuudessaan huvittavia, mutta myös syvältä riipaisevia. Karnevalistisen näytelmän kaikista 17 roolista vastaa virtuoosimaisesti työryhmän näyttelijäkolmikko, ohjaajana toimii Tapani Kalliomäki.

Rouva C. on moderni, rohkea, hauska, yllättävä ja raikas tulkinta kansallisnäytelmäkirjailijamme nuoruusvuosista. Näytelmä pohjautuu Minna Rytisalon arvostettuun kirjaan Suomen ensimmäisestä huomattavasta naisnäytelmäkirjailijasta ja yhteiskunnallisesta vaikuttajasta Minna Canthista. Ohjaus Aino Kivi, ensi-ilta on 28.9.

Syksyn toinen kantaesitys 1.10. on Timo Sandbergin historiallisiin jännitysromaaneihin Mustamäki ja Kostonkierre perustuva näytelmä Kostonkierretarina jakautuneesta kaupungista. Vuosi on 1923. Pinnan alla kuplivat samat jännitteet, jotka repivät maan kahtia viisi vuotta aiemmin. Etsiväkonstaapeli Otso Kekillä on selvitettävänä murha, jonka poliisipäällystö on valmis lukemaan pirtutrokareiden välienselvittelyksi – totuus on kuitenkin ensivaikutelmaa mutkikkaampi. Aila Lavasteen dramatisoiman teoksen ohjaa Tommi Kainulainen.
Kostonkierre-näytelmän teemoihin kiinteästi liittyvä näyttely Reunanpalsta – elämää kaupungin sylissä on Lahden historiallisen museon kanssa yhteistyönä tehty ja nähtävillä Aino-näyttämön aulassa vuoden 2022 loppuun asti.

Aleksis Kiven tuntevat kaikki, mutta millaisen kansalliskirjailijamme Red Nose Company tuo lavalle? Ei enempää eikä vähempää kuin Aleksis Kiven elämän ja teokset yhdessä paketissa. Esitys on komedia miehestä, josta tuli monumentti. Miksi juuri Kivi on nostettu jalustalle maassamme? Millaisen hinnan tinkimätön taiteelle omistautuminen ja oman tiensä kulkeminen langetti kirjailijalle itselleen maksettavaksi? Lahden ensi-ilta on 12.10. Eero-näyttämöllä.

Syksyn 2022 esitysten myynti alkaa torstaina 17.3.