Tiedote

Saammeko esitellä: Suomen kantaesityksenä TOOTSIE! Musikaalikomedian päätähtenä loistaa Joel Mäkinen

Michael Dorsey on lahjakas näyttelijä, jonka on hankalaa saada jalkaa oven väliin Broadwaylla. Kommunikaatiotaidoissa on toivomisen varaa: Michael ei kuuntele, sillä hän on aina oikeassa.

Tottakai on. Mikseivät muut näe sitä?


Kun vastaan tulee houkutteleva koe-esiintyminen, katsoo Michael lopulta peiliin ja suostuu muutokseen – joskin hiukan toisenlaiseen, mitä hänen ystävänsä ja agenttinsa suosittelivat. Nyt näyttämölle keikkuu koroissaan Tootsie – ja hänellä on ääni, jota on pakko pysähtyä kuuntelemaan!

Mutta miten käy, jos rooli putoaa?


Tootsie-musikaali perustuu rakastettuun, Oscar-palkittuun elokuvaan, jota tähdittivät Dustin Hoffman ja Jessica Lange. Tootsie-musikaalin teksti palkittiin Tony-palkinnolla vuonna 2019 parhaan uuden musikaalin käsikirjoituksesta. Musikaalin säveltäjä Yazbek on kokenut Broadway-musikaalien säveltäjä ja tuttu myös lahtelaisille, viimeksi Housut pois -musikaalin myötä (2016).

Lahden kaupunginteatteriin tuleva Suomen kantaesitys on komediallinen musikaali. Se on tuotu tähän päivään, vaikka se seuraileekin elokuvan juonikuvioita. Tootsiena nähdään Joel Mäkinen, joka on lahtelaisille tuttu mm. päärooleista musikaaleissa Love Me Tender ja Jekyll & Hyde.


Ohjaaja Tommi Kainulainen sanoo, että hänelle Tootsien tuominen Lahden kaupunginteatterin lavalle on mieluisa projekti ja teemoiltaan myös hyvin henkilökohtainen. Hänelle tässä musikaalissa kyse on erityisesti sukupuolen performatiivisuudesta.
– Tootsie käsittelee kaikkea sitä, mikä on henkilökohtaisessa ja jaetussa historiassamme muovannut kuvaa itsestämme ja ohjaa tiedostamattomasti käyttäytymistämme. Michael kokee näkökulman muutoksen hyvin konkreettisesti ja huomaa, että sillä on voima muuttaa ajattelua ja synnyttää uudenlaista empatiaa, Kainulainen pohtii.
Hänen mielestään Tootsie-musikaali osuu suoraan taiteen ja teatterin tehtävän todelliseen ytimeen.
– Toisten ihmisten tarinoilla on mahdollisuus synnyttää meissä muissa empatiaa – ja sitä tässä maailmassa kyllä todella tarvitaan!


Tootsie-musikaalin Suomen kantaesityksen ensi-ilta 6.9. klo 19 Juhani-näyttämöllä.


SUOMENNOS Mikko Koivusalo / OHJAAJA Tommi Kainulainen / KAPELLIMESTARI Antti Vauramo
KOREOGRAFI Jyri Numminen

Kuva: Tommi Mattila
Lisätiedot: ohjaaja Tommi Kainulainen, tommi.kainulainen@lahti.fi.