Tiedote

Rouva C. ja Kostonkierre saavat vihdoin ensi-iltansa

Jo muutamaan kertaan siirretyt näytelmät toteutuvat vihdoin. Molemmat näytelmät perustuvat suosittuihin kirjoihin. Odotetut ensi-illat ovat Rouva C. 28.9.2022 uudistetulla Eero-näyttämöllä ja kantaesitys Kostonkierre 1.10.2022 suurella näyttämöllä.

Kuinka Minna Canthista tulee Minna Canth? Nuori Minna Johnson haaveilee opettajattaren ammatista. Hän aloittaa opiskelut seminaarissa vastoin kauppiasvanhempien toiveita ja ystävystyy ihanan Floran kanssa. Päättäväinen Minna herättää myös opettajansa Ferdinand Canthin kiinnostuksen. Se on skandaali – opettajattaren tehtävähän on olla siveä ja naimaton. Syntyy kuitenkin suhde, joka on alku hienolle avioliitolle. Tasa-arvoisuutta vaaliva pariskunta rikkoo vallalla olevia käsityksiä miehen ja naisen asemasta. Perhe kasvaa, eikä intohimo Minnan ja Ferdinandin välillä häviä. Vankka oma tahto ja aviomiehen tuki vie Minnaa kohti rohkeimpia tulevaisuuden näkymiä ja yhteiskunnallisia vaikutusmahdollisuuksia.
Rouva C. on moderni, rohkea, hauska, yllättävä ja raikas tulkinta kansallisnäytelmäkirjailijamme nuoruusvuosista. Dramatisoinnista vastaa Heini Tola, ohjauksesta Aino Kivi.
Näytelmä pohjautuu Minna Rytisalon arvostettuun kirjaan Suomen ensimmäisestä huomattavasta naisnäytelmäkirjailijasta ja yhteiskunnallisesta vaikuttajasta Minna Canthista (1844 – 1897).

Syksyn viimeinen oma ensi-ilta on kantaesitys Kostonkierre – tarina jakautuneesta kaupungista. Tervetuloa Lahteen. Vuosi on 1923. Pinnan alla kuplivat samat jännitteet, jotka repivät maan kahtia viisi vuotta aiemmin. Etsiväkonstaapeli Otso Kekillä on selvitettävänä murha, jonka poliisipäällystö on valmis lukemaan pirtutrokareiden välienselvittelyksi – totuus on kuitenkin ensivaikutelmaa mutkikkaampi.
Kasvavan kaupungin puristuksiin jäänyt Reunanpalsta ja sen asukkaat yrittävät rakentaa valoisampaa tulevaisuutta ja unohtaa menneiden vuosien varjot. Tehdään työtä, rakastutaan, jaetaan ilot ja surut. Yölliset laukaukset herättävät kuitenkin koko kaupungin. Pääseekö kostonkierteestä irti? Ja jos pääsee, niin mistä on luovuttava? Mikä on silmien ummistamisen hinta ja kuka sen maksaa?
Näytelmä perustuu suositun kirjailijan Timo Sandbergin historiallisiin jännitysromaaneihin Mustamäki ja Kostonkierre. Dramatisointi on Aila Lavasteen, ohjaajana Tommi Kainulainen.