Tiedote

Näytäntövuosi 2019-20

Keskeytyksestä huolimatta meillä kävi 60 748 katsojaa. Sydämellinen kiitos teille!

TIEDOTE 1.6.2020

Lahden kaupunginteatterin näytäntövuosi 2019-2020

Toukokuun loppuun mennessä teattereiden, myös Lahden kaupunginteatterin, sulkuaika tulee kestäneeksi noin kaksi kuukautta ja kaksi viikkoa. Virtuaaliset esitysmuodot eivät korvaa menetyksiä, sillä teatteri on parasta ”elävänä”, teatteri on konkreettista. Digitaalista toimintaakin kehitettiin. Kaupunginteatterin näyttelijät toteuttivat opettajien toiveiden perusteella digiopetusmateriaalia poikkeuskeväässä 2020. Opetusmateriaalista löytyy satu- ja runovideoita, lukukatkelmia Seitsemästä veljeksestä sekä teatterihistoriaa, unohtamatta Näppiksiä.

” Kun kriisi alkoi, ensimmäiset päivät menivät ajan ja tapahtumien kiinnijuoksemiseen. Oli paljon ratkaistavaa ja päätettävää. Aluksi tuli laadittua useampia skenaarioita, miten jatketaan toimintaa. Oli horjuvaa toivoa, että loppukeväästä tai alkukesästä voitaisiin vielä esittää. Pian kävi selväksi, ettei kyse ole nopeasti ohimenevästä ilmiöstä vaan koko kevät on mietittävä uusiksi. Harjoituksia järjesteltiin uudella tavalla niin pitkälti kuin voitiin ja henkilökunnan kanssa sovittiin lomien siirrosta. Ideamme toiminnan järjestämiseksi poikkeusaikana ovat isolta osalta yhteistä- tai lainatavaraa. Ne ovat syntyneet ajatuksenvaihdossa teatterin sisällä ja keskusteluissa muiden teatterinjohtajien kanssa,” luonnehtii teatterinjohtaja Ilkka Laasonen kevään poikkeusoloja.

Lahden kaupunginteatterissa kävi keskeytyksestä huolimatta 60 748 katsojaa.

Musikaali Nunnia ja konnia saavutti 95 %:n täyttöasteen

Odotetusti suurimman katsojamäärän Juhani-näyttämön puolella keräsi musikaali Nunnia ja konnia 28 537:llä katsojalla, joka on aivan huikea luku kyseisessä ajassa. Täyttöaste kipusi alkuvuodesta 94,8 %:in. Esityskertoja ehti kertyä 87.
Tommi Kinnusen esikoisromaani Neljäntienristeys esitettiin 19 kertaa kauden aikana ja sen näki reilu 5 000 katsojaa. Kevään 2020 farssi Juoruja jäi pahasti kesken, mutta toi silti noin 3 000 katsojaa.
Vierailuesityksistä Jukka Puotila Show sekä molemmat Seela Sellan tähdittämät vierailut – Yhtä matkaa ja Rakkauskirjeitä – vetivät salin täyteen. Yhteensä Juhani-näyttämöllä kävi lähes 43 000 katsojaa näytäntövuonna 2019-20.

Eero-näyttämölle veti eniten katsojia koko perheen merirosvoseikkailu Aarresaari. Se esitettiin 43 kertaa ja sai 7 383 katsojaa. Traaginen farssi muistisairaudesta eli Isä esitettiin reilulle 3 300:lle katsojalle ja syksyllä Kuopion kaupunginteatterissa jatkava Kesäkirja 1 300:lle katsojalle noin kaksi kuukautta kestäneen esityskauden aikana. Yhteensä Eero-näyttämöllä kävi 17 342 katsojaa.

Draamakasvatus ja yleisötyö

Draamaopetukseen kouluilla osallistui 44 luokkaa. Opetuksessa oli mukana yleisopetuksen ja erityisen tuen luokkia kaikkialta kaupungista. Tänä lukuvuonna toteutettiin ensimmäistä kertaa interventiotyyppinen draamajakso, Interventio-pilotti. Yhteistyöhön kutsuttiin koulun psykologi ja kuraattori. Opettajat toivoivat tukea ryhmätoimintataitojen ja lasten keskinäisen vuorovaikutuksen harjaannuttamiseen.
Lahden kulttuuriohjelma tuo teatteriin koko ikäluokan eli 3.-luokkalaiset.  Aarresaaren työpajat kouluilla ja taiteilijatapaaminen esityksen jälkeen järjestettiin yhteensä 55 kertaa. Osallistava teatteriseikkailu Jäljillä, yhteistyössä Suomen diakoniaopiston Lahden kampuksen kanssa, toi teatteriin lähes 500 esi- ja alkuopetusikäistä lahtelaista. Lisäksi katsomisavaimia tehtiin entiseen malliin erityisesti koululaisyleisöä ajatellen, mutta ne ovat kaikkien vapaasti käytettävissä teatterin verkkosivuilla.
Muita yleisötyötilaisuuksia, kuten Teatterikavereiden alustuksia, avoimia harjoituksia ja mediainfoja, tutustumiskäyntejä teatteriin jne. järjestettiin 148 kpl ja niihin osallistui yli 7 000 henkilöä.

Yhteensä Lahden kaupunginteatterin järjestämissä esityksissä ja muissa tilaisuuksissa kävi näytäntövuonna 2019-20 lähes 68 000 henkilöä.

Syyskausi käynnistynee 29.8., jolloin ensimmäinen ensi-ilta on tuttuun tapaan suunnattu lapsille ja koko perheelle. Tänä vuonna se on Katto-Kassinen.
Musikaalin Jekyll & Hyde ensi-ilta on suunnitellusti 5.9.2020.