Tiedote

Lahden kaupunginteatterin näyttely esittelee teatterin tuotantoa sadan vuoden ajalta

Lahden kaupunginteatteri juhlii! Tänä keväänä juhlimme sitä, että kaupungissamme on ollut ammattimaista teatteritoimintaa 100 vuotta. Syksyllä juhlistamme lisäksi vielä 40-vuotiasta teatteritaloamme, kaikkien lahtelaisten tuntemaa ylvästä betonirakennustamme.  

Täällä Pohjantähden alla 2017

Näyttelyssä esillä roolivaatteita, rekvisiittaa ja lavastepienoismalleja

Satavuotisen teatteritoiminnan kunniaksi avautui lauantaina 11.3. teatterin aulatiloissa näyttely, jossa esitellään teatterin historiaa. Esillä on roolipukuja ja muuta rekvisiittaa eri vuosikymmeniltä ja lukuisista eri puhenäytelmistä ja musikaaleista.

Lahden kaupunginteatterin skenografi Minna Välimäki kertoo, että näyttelyn suunnittelu ja esillepano on ollut valtaisa, vaikkakin miellyttävä rupeama. Välimäelle itselleen on ollut tärkeää tuoda esille erilaisia näkökulmia teatterin toiminnassa, kuten esimerkiksi kierrättämistä roolivaatteiden ja lavaste-elementtien käytössä.

– Teatterissa on kierrätetty jo kauan ennen kuin koko käsite on edes keksitty! Aina ei tarvitse tehdä uutta, kun varastosta löytyy materiaalia muokattavaksi. Esimerkkinä näyttelyssä esillä oleva aamutakki, jota käytettiin vuonna 1968 Kapteeni Fellman -näytelmässä ja Rikos ja Rangaistus -näytelmässä vuonna 2006, Välimäki kertoo.

Näyttelyn rakentaminen on ollut yhteistyötä, sillä niin pajan, puvuston, tarpeiston kuin maskinkin työntekijät ovat olleet rakentamisessa mukana. Näyttelyn roolipuvut ja esineistö on kaiveltu esille teatterin omasta, aarteita täynnä olevasta varastosta.

– Ainoastaan Anna Kareninan puku samannimisestä musikaalista vuodelta 2000 on saatu lainaan Teatterimuseosta, Välimäki tarkentaa.

Amadeus 2004

Valokuvia 1920-luvulta lähtien

Menneiden vuosikymmenien näytelmiä ja näyttelijöitä esitellään myös valokuvien avulla. Tuotantosuunnittelija Stina Saanila kertoo viettäneensä viime viikkojen aikana tunnin jos toisenkin teatterin valokuva-arkistossa valitsemassa valokuva-aarteita osaksi laajaa näyttelyä.

 – Olen ollut töissä teatterilla yli 30 vuotta, joten vanhojen näytelmien valokuvat ovat olleet todellinen aikamatka myös omaan työuraani. Kuvia on ollut nostalgista katsella ja kerätä osaksi näyttelyä, Saanila kertoo.  

Jotta näyttelyä olisi helppo seurata, näyttelytyöryhmä on tehnyt yleisölle luettavaksi kattavat tiivistelmät teatterin merkkihetkistä kultakin vuosikymmeneltä.

Vanhimmat näyttelyn valokuvat ovat 1920-luvulta. Esillä on myös valokuva Lahden Teatterin ensimmäisestä näytelmästä Papin perhe, vuodelta 1923.

Näyttelyyn on vapaa pääsy ja se on avoinna teatterin aukioloaikojen mukaan. Tervetuloa!

Tutustu myös Lahden teatteritoiminnan historiasta kertovaan, Timo Taulon kirjoittamaan vasta julkaistuun kirjaan: ”Ja lopuksi näyttelijät saivat runsaasti kukkia. Lahden Teatteri 1923–46”. Myynnissä Suomalaisessa Kirjakaupassa.

Lisätietoja näyttelystä: teatterinjohtaja Ilkka Laasonen, puh. 040 809 2280, ilkka.laasonen@lahti.fi

Iso paha susi 2016