Tiedote

Lahden kaupunginteatterin näytäntövuosi 2022–2023

Koronavuosien jälkeen näytäntövuosi 2022–2023 oli pitkästä aikaa ehjä ja kokonainen. Teatterin yleisöön uskallettiin jälleen tulla ja ryhmätkin lähtivät pikkuhiljaa liikkeelle.  

Lahden kaupunginteatterissa näytäntövuonna 2022–2023 kävi yhteensä 67 740 katsojaa. Esityksiä oli yhteensä 315.

Odotetusti suurimman katsojamäärän keräsi teatterijohtaja Ilkka Laasosen ohjaama musikaali Something Rotten! Jotain mätää! Helmikuussa samainen musikaali esitettiin täydelle katsomolle, kun Lahden kaupunki tarjosi näytöksen kaupunkilaisille teatterin juhlavuoden kunniaksi. Liput jaettiin torilla innokkaimmille muutamassa minuutissa. Myös Kostonkierre ja Rouva C menestyivät hyvin. Kesäinen Tiltu ja Lettu ja leikkimökin asukas hurmasi pienimmät katsojat.

Tammikuussa ensi-iltaan tullut Suomen kantaesitys Totuuden hinta oli todellinen teatteritapaus. Ukrainan sodan vuoksi hyvin ajankohtaiseksi muodostunut näytelmä sai laajasti mediajulkisuutta myös valtakunnallisella tasolla.

Tammikuussa sai ensi-iltansa myös Tellervo Koivistosta kertova näytelmä Minä, Tellervo. Hilkka-Liisa Iivanaisen ohjaama ja Anna Krogeruksen käsikirjoittama näytelmä vieraili myös Tampereen teatterissa, jossa se esitettiin kahdeksan kertaa.

Kouluyhteistyö Lahden lukio Gaudian kanssa oli menestys: Eerolle tuotu yhteistuotanto Fame esitettiin kymmenen kertaa täydelle salille.

Draamakasvatus ja yleisötyö

Draamapedagogi Anna-Riitta Partasen draamaopetuksessa oli mukana yleisopetuksen ja erityisen tuen luokkia kaikkialta ympäri kaupunkia. Lahden kulttuuriohjelma toi lahtelaiset kolmasluokkalaiset teatteriin katsomaan Tiltu ja Lettu ja leikkimökin asukas -näytelmää. Tänä näytäntövuonna päästiin tilanteeseen, jossa 15 000 lahtelaista koululaista on käynyt kulttuuriohjelman teatterivierailulla (vuodesta 2010 alkaen). Kouluilla järjestettäviin teatterityöpajoihin sekä esityksen jälkeen tapahtuvaan taiteilijatapaamiseen osallistui yhteensä 1 200 kolmasluokkalaista. Muuhun draamaopetukseen kouluilla osallistui yli 600 oppilasta.

Lahden kaupunginteatteri on mukana Taidetestaajat-kulttuuriohjelmassa. Näytelmäämme Totuuden hinta kävi näin ollen katsomassa yhteensä 2 477 kahdeksasluokkalaista. Taidetestaajat antavat arvionsa taidekokemuksestaan Taidetestaajien omien palautekanavien kautta. Lahden kaupunginteatterille tulokset olivat tänä vuonna mieluisia, sillä Totuuden hinta menestyi kahdeksasluokkalaisten antamien arvioiden mukaan erittäin hyvin ollen valtakunnallisissa arvioissa toiseksi paras taidekokemus koko vuonna. Kaikkiaan taidekasvatuksen piirissä oli tänä näytäntövuonna yhteensä 3 674 eri-ikäistä koululaista.

Yleisötilaisuuksiin, kuten tutustumiskäynteihin teatteriin, avoimiin harjoituksiin ja mediainfoihin osallistui yhteensä 4 799 henkilöä. 

Syyskausi käynnistyy 2.9., jolloin ensimmäinen ensi-ilta on tuttuun tapaan suunnattu koko perheelle. Tulevana syksynä se on näytelmä nimeltään Vihervaaran Anna.   

Tootsie-musikaalin ensi-ilta on 6.9.

Something Rotten! Jotain Mätää! Esityskertoja 49, katsojia 16 678

Kostonkierre Esityskertoja 25, katsojia 8 409

Totuuden hinta Esityskertoja 33, katsojia 10 764

Minä, Tellervo Esityskertoja 38, katsojia 6 859 (sisältää vierailuesitykset Tampereen Teatterissa, jossa katsojia oli 1 594)

Rouva C Esityskertoja 35, katsojia 5 541

Tiltu ja Lettu ja leikkimökin asukas Esityskertoja 41, katsojia 5 682

Kaaos Esityskertoja 43, katsojia 3 182

Yhteistuotannot 5 147

Vierailuesitykset 5 478

Lisätiedot teatterinjohtaja Ilkka Laasonen, puh. 040 809 2280, ilkka.laasonen@lahti.fi Kuvapyynnöt tiedottaja Jaana Kosunen. puh. 050 383 6540 jaana.kosunen@lahti.fi