Tiedote

Lahden kaupunginteatteri valittiin jo kuudennen kerran peräkkäin Taidetestaajat-vierailukohteeksi

Ensi lukuvuonna 2500 päijäthämäläistä nuorta pääsee tutustumaan Nummisuutarit-näytelmään.

Lahden kaupunginteatteri on valittu jälleen mukaan Taidetestaajat-kulttuurikasvatusohjelmaan, jo kuudennen kerran peräkkäin. Tämä tarkoittaa sitä, että myös ensi lukuvuonna 2500 päijäthämäläistä nuorta pääsee jälleen kokemaan teatterielämyksen Lahdessa. Lukuvuonna 2023–2024 kohteena on Aleksis Kiven klassikko Nummisuutarit. Tänä lukuvuonna kahdeksasluokkalaiset ovat tutustuneet Totuuden hinta -näytelmään.

Taidetestaajat-kulttuurikasvatusohjelma vie joka vuosi Suomen kaikki kahdeksasluokkalaiset, noin 60 000 nuorta ja heidän noin 5000 opettajaansa, vierailulle yhteen tai kahteen korkealaatuiseen taidekohteeseen ympäri Suomen. Ohjelman taidekohteet valitaan siten, että ne sopivat opetussuunnitelman tavoitteisiin ja mahdollistavat sillä tavoin myös useiden oppiaineiden taidepainotteisen yhteistyön. Lisäksi kohteet tarjoavat uusia oppimisympäristöjä koulurakennuksen ulkopuolella.

Nuorilta saatu palaute tärkeää

Lahden perusopetuksen draamapedagogi Anna-Riitta Partanen sanoo, että Taidetestaajat-kulttuuriohjelmasta hyötyvät paitsi nuoret, myös taidelaitokset.

– Me teatterilla otamme mielellämme vastaan nuorilta saadun suoran palautteen. Siten voimme kehittää sisältöjämme yhä puhuttelevimmiksi ja nuorta yleisöä kiinnostavaksi, Partanen miettii.

Taidetestaajat-toiminta tarjoaa lisäresurssin niin koulun taidekasvatukseen kuin kansalais- ja demokratiakasvatukseenkin. Kaikki osallistumisen esteet pyritään poistamaan, jotta nuoret pääsevät tasa-arvoisille taidevierailuille esimerkiksi liikuntarajoitteista, äidinkielestä tai asuinpaikasta riippumatta.

Partanen kertoo, että teatterivierailuun liittyy myös ennakko- ja jälkityöskentelymateriaalia.

– Materiaalin tarkoituksena on tarjota nuorille taide-elämyksen tueksi ja taustaksi syventävää tietoa taidemuodosta ja teoksen valmistumisprosessista. Tavoitteena on myös, että nuori pystyy taiteen kokemisen lisäksi muodostamaan taidekokemuksestaan perustellun mielipiteen, Partanen kertoo.

Taidetestaajat käynnistyi Suomen Kulttuurirahaston toimesta lukuvuosina 2017–2020. Päärahoittajana toimivan Suomen kulttuurirahaston lisäksi hankkeeseen lähti mukaan Svenska kulturfonden. Syksyllä 2020 rahoittajien joukkoon liittyi eduskunnan päätöksellä Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö. Toimintaa koordinoi Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto. Katso lisää www.taidetestaajat.fi

Lisätietoja: draamapedagogi Anna-Riitta Partanen, 044 416 4397, anna-riitta.partanen@lahfi.fi.