Tiedote

Kevään 2022 ohjelmisto julkistettu

Tammikuun ensimmäinen ensi-ilta on kantaesitys Kostonkierre. Se perustuu Timo Sandbergin historiallisiin jännitysromaaneihin Mustamäki ja Kostonkierre.
Toinen ensi-ilta, Rouva C., pohjautuu kansallisnäytelmäkirjailijamme Minna Canthin nuoruusvuosiin.

Tervetuloa Lahteen. On vuosi 1923. Kansalaissodan runtelemaan kaupunkiin on laskeutunut rauha. Pinnan alla kuplivat kuitenkin edelleen samat jännitteet, jotka repivät maan kahtia viisi vuotta aiemmin. Kasvavan kaupungin puristuksiin jäänyt Reunanpalsta ja sen asukkaat yrittävät rakentaa valoisampaa tulevaisuutta ja unohtaa menneiden vuosien varjot. Yölliset laukaukset herättävät koko kaupungin. Etsiväkonstaapeli Otso Kekillä on selvitettävänä murha, jonka poliisipäällystö on valmis lukemaan pirtutrokareiden välienselvittelyksi – totuus on kuitenkin ensivaikutelmaa mutkikkaampi.
Aila Lavasteen dramatisoiman näytelmän Kostonkierre kantaesitys on 22.1. Ohjaus Tommi Kainulainen.

Kuinka Minna Canthista tulee Minna Canth? Nuori Minna Johnson haaveilee opettajattaren ammatista. Hän aloittaa opiskelut seminaarissa vastoin kauppiasvanhempien toiveita. Päättäväinen Minna herättää myös opettajansa Ferdinand Canthin kiinnostuksen. Se on skandaali – opettajattaren tehtävähän on olla siveä ja naimaton. Syntyy kuitenkin suhde, joka on alku hienolle avioliitolle. Tasa-arvoisuutta vaaliva pariskunta rikkoo vallalla olevia käsityksiä miehen ja naisen asemasta.
Rouva C. on moderni, rohkea, hauska, yllättävä ja raikas tulkinta kansallisnäytelmäkirjailijamme nuoruusvuosista. Näytelmä pohjautuu Minna Rytisalon arvostettuun kirjaan Suomen ensimmäisestä naiskirjailijasta ja yhteiskunnallisesta vaikuttajasta. Dramatisoinnista vastaa Heini Tola, ohjauksesta Aino Kivi. Ensi-ilta 26.1.

Yhteistuotannon tarjoamme yhdessä Teatteri Avoimet Ovet kanssa. Onnellisinta on olla onnellinen piirtää kuvan ITE-taiteilijasta ja marginaalissa omintakeista, ihmisrakkauteen perustuvaa ajatteluaan harjoittavasta erakosta Elis Sinistöstä (1912–2004).
Teatteri Avoimet Ovet haluaa juhlistaa tällä monologimuotoon kirjoitetulla näytelmällä rakastetun näyttelijä Taisto Reimaluodon 60-vuotissyntymäpäivää. Käsikirjoitus Taija Helminen, ohjaus Hanna Kirjavainen, esitykset alkavat Lahdessa 18.2.

Ohjelmistossa jatkavat Broadwayn kantaesitysmusikaali Waitress, koko perheen musiikkinäytelmä Kolme iloista rosvoa, klassikko Sota ja rauha sekä kantaesityksenä ensi-iltansa saaneen brittiläisen Laura Waden näytelmä Kulta, ollaan kotona.

Lue lisää kevään esitteestämme.

Vierailuesitykset löytyvät kaikki nettisivuiltamme!