Historia

Lahdessa ajateltiin, että kaupunki ei ole oikea kaupunki, ellei sillä ole omaa teatteria. Teatterin perustamista valmisteltiin jo heti sen jälkeen, kun Lahti v. 1905 sai kaupungin oikeudet, mutta teatteritoiminnan aloittaminen jäi kuitenkin odottamaan teatteritalon rakentamista.

Vuonna 1910 Loviisankatu 8:aan valmistui Lahden Kirjapaino- ja Sanomalehti Oy:n talo sittemmin Pikkuteatteriksi ristittyine teatterisaleineen.

Vuonna 1923 perustettiin Lahden Teatteri ja sille kannatusyhdistys. Samoihin aikoihin alkoi teatteriharrastus elpyä myös lahtelaisen työväestön piirissä ja samana vuonna Lahden Työväen Teatterin toiminta oli jo täydessä vauhdissa.
Työväenliikkeen hajaantuminen johti 20-luvulla jälleen uuden teatterin perustamiseen: Työväen Teatterin rinnalle syntyi sosiaalidemokraattinen Lahden Työväen Näyttämö,
Parhaimmillaan Lahdessa toimi siis kolme teatteria, mutta pulavuodet koettelivat teattereiden taloutta. Parhaiten vaikeuksista selviytyivät Lahden Teatteri ja Lahden Työväen Näyttämö 

Vaikka kaupungin väkiluku kasvoikin ripeästi, kahdellekaan teatterille ei tahtonut riittää yleisöä. Vähitellen alkoi kypsyä jo pulavuosina esillä ollut ajatus teattereiden yhdistämisestä. Tähän ratkaisuun päädyttiinkin vuonna 1946, jolloin perustettiin – aluksi osakeyhtiöpohjalle – Lahden kaupunginteatteri. Varsin pian tämän jälkeen Lahdessa kuitenkin valittiin täyskunnallinen malli, johon Turussa oli päädytty vähän aikaisemmin.

Vuoden 1950 alusta Lahden kaupunginteatterin aloitti täyskunnallisena ja tässä vaiheessa uskottiin yleisesti, että teatteri pääsisi tuota pikaa omaan taloon.

Omaa teatteritaloa saatiin kuitenkin odottaa yli kolmekymmentä vuotta, jona aikana Lahden kaupunginteatteri toimi väliaikaisissa tiloissa Konserttisalissa ja ammattikoululla ja Pikkuteatterissa. Vuosikymmeniä kestänyt unelma omasta teatteritalosta täyttyi syyskuussa 1983, jolloin Lahden kaupunginteatteri avasi ensimmäisen näytäntökautensa uudessa teatteritalossa. Vuotta aikaisemmin teatterirakennus oli palkittu Vuoden betonirakenne -palkinnolla.

Kevätkaudella 2009 suurella näyttämöllä Juhanilla tehtiin iso teatteritekninen remontti, kun koko ohjausjärjestelmä, tankonostimet, lavaste- ja orkesterinostinten voimansiirto sekä kaikki turvalaitteet uusittiin.

Myös näyttämön lattiapinta uusittiin kokonaisuudessaan ja valaistusjärjestelmä sai kauan kaipaamansa uudet himmentimet ja uusia valaisinansaita sijoitettiin näyttämön sivustoille. Valo- ja ääniohjausta varten salin takaosaan rakennettiin uusi ohjauspiste.

Seuraavaksi remonttivuorojaan odottavat studionäyttämö Aino keväällä 2020 ja Eero-näyttämö keväällä 2021.

Teatterin kolmella näyttämöllä on syksystä 1983 kevääseen 2020 ollut ensi-iltoja kaikkiaan 320. Näistä suurella näyttämöllä 133, pienellä näyttämöllä 141 ja studionäyttämöllä 46.
Luvusta puuttuvat kesäteatteriesitykset ja yleisötyön puitteissa toteutetut täsmätuotannot.