Sivuston navigointi

Hyppää sivun sisältöön

Lahden kaupunginteatteri on yksi Lahden keskeisimmistä vetovoimatekijöistä tuottaen monipuolista ja taiteellisesti korkeatasoista ohjelmistoa kaikenikäisille. Teatteriesitykset valmistetaan alusta loppuun eri ammattilaisten voimin joko itse, tehdään tuotantoyhteistyönä tai järjestetään vierailuina. 

Teatterin kolmelle näyttämölle tuote­taan vuosittain 7- 9 uutta näytel­mää. Vakituisen henkilökunnan määrä on noin 100, josta taiteelliseen henkilökuntaan kuuluvat teatterinjohtaja, dramaturgi, kaksi skenografia, kapellimestari, muusikko sekä 22 näyttelijää.

Kevätkaudella 2009 suurella näyttämöllä Juhanilla tehtiin iso teatteritekninen remontti, kun koko ohjausjärjestelmä, tankonostimet, lavaste- ja orkesterinostinten voimansiirto sekä kaikki turvalaitteet uusittiin. Myös näyttämön lattiapinta uusittiin kokonaisuudessaan ja valaistusjärjestelmä sai kauan kaipaamansa uudet himmentimet ja uusia valaisinansaita sijoitettiin näyttämön sivustoille. Valo- ja ääniohjausta varten salin takaosaan rakennettiin uusi ohjauspiste.

Eero-näyttämön perusparannus toteutettiin vuonna 2022. Näyttämötekniikka ja sähköjärjestelmä ovat vuodelta 1983 ja ne olivat tulleet teknisen käyttöikänsä päähän. Työ- ja paloturvallisuusvaatimukset kuten myös yleisöturvallisuuteen ja esteettömyyteen liittyvät korjaukset tehtiin samalla.

Lahden kaupunginteatteri perustettiin vuonna 1946 kun Lahden Teatteri – Hämeen Maakuntateatteri ja Lahden Työväen Näyttämö yhdistivät voimansa. Teatteri toimi aluksi osakeyhtiöpohjalla, mutta varsin pian, tarkemmin Lahden kaupunginvaltuuston 5.12.1949 tekemällä päätöksellä kaupunginteatteri muutettiin täyskunnalliseksi vuoden 1950 alusta.

Lahden 40-vuotias kaupunginteatteri on suomalaisen betonirakentamisen merkkiteos, jonka arvostus on kasvanut ajan myötä. Se on osoittautunut taloksi, jota käyttäjät kehuvat ja asiantuntijat arvostavat. Katso ja lue linkistä Lahti Ylen juttu.

Lahdessa ajateltiin, että kaupunki ei ole oikea kaupunki, ellei sillä ole omaa teatteria. Teatterin perustamista valmisteltiin jo heti sen jälkeen, kun Lahti v. 1905 sai kaupungin oikeudet, mutta teatteritoiminnan aloittaminen jäi kuitenkin odottamaan teatteritalon rakentamista.

Vuonna 1910 Loviisankatu 8:aan valmistui Lahden Kirjapaino- ja Sanomalehti Oy:n talo sittemmin Pikkuteatteriksi ristittyine teatterisaleineen.

Vuonna 1923 perustettiin Lahden Teatteri ja sille kannatusyhdistys. Samoihin aikoihin alkoi teatteriharrastus elpyä myös lahtelaisen työväestön piirissä ja samana vuonna Lahden Työväen Teatterin toiminta oli jo täydessä vauhdissa.
Työväenliikkeen hajaantuminen johti 20-luvulla jälleen uuden teatterin perustamiseen: Työväen Teatterin rinnalle syntyi sosiaalidemokraattinen Lahden Työväen Näyttämö. Parhaimmillaan Lahdessa toimi siis kolme teatteria, mutta pulavuodet koettelivat teattereiden taloutta. Parhaiten vaikeuksista selviytyivät Lahden Teatteri ja Lahden Työväen Näyttämö.

Vaikka kaupungin väkiluku kasvoikin ripeästi, kahdellekaan teatterille ei tahtonut riittää yleisöä. Vähitellen alkoi kypsyä jo pulavuosina esillä ollut ajatus teattereiden yhdistämisestä. Tähän ratkaisuun päädyttiinkin vuonna 1946, jolloin perustettiin – aluksi osakeyhtiöpohjalle – Lahden kaupunginteatteri. Varsin pian tämän jälkeen Lahdessa kuitenkin valittiin täyskunnallinen malli, johon Turussa oli päädytty vähän aikaisemmin.

Vuoden 1950 alusta Lahden kaupunginteatterin aloitti täyskunnallisena ja tässä vaiheessa uskottiin yleisesti, että teatteri pääsisi tuota pikaa omaan taloon.

Omaa teatteritaloa saatiin kuitenkin odottaa yli kolmekymmentä vuotta, jona aikana Lahden kaupunginteatteri toimi väliaikaisissa tiloissa Konserttisalissa ja ammattikoululla ja Pikkuteatterissa. Vuosikymmeniä kestänyt unelma omasta teatteritalosta täyttyi syyskuussa 1983, jolloin Lahden kaupunginteatteri avasi ensimmäisen näytäntökautensa uudessa teatteritalossa. Vuotta aikaisemmin teatterirakennus oli palkittu Vuoden betonirakenne -palkinnolla.

Teatteritalo tarjoaa upeat puitteet erilaisten kokousten, konferenssien ja konserttien järjestämiseen.

Käytettävissä myös viihtyisät aulatilat pienten ja suurten juhlatilaisuuksien järjestämiseen.

Puh. 050 383 6532 (ma-pe klo 9-16).

Ylös