Esittely

Lahden kaupunginteatteri perustettiin vuonna 1946 kun Lahden Teatteri – Hämeen Maakuntateatteri ja Lahden Työväen Näyttämö yhdistivät voimansa. Teatteri toimi aluksi osakeyhtiöpohjalla, mutta varsin pian, tarkemmin Lahden kaupunginvaltuuston 5.12.1949 tekemällä päätöksellä kaupunginteatteri muutettiin täyskunnalliseksi vuoden 1950 alusta.

Kaupunginteatteri on Lahden Hy­vin­voin­nin ja va­paa-ajan lau­ta­kun­nan alainen palveluyksikkö

Teatterin kolmelle näyttämölle tuote­taan vuosittain 7- 9 uutta näytel­mää. Vakituisen henkilökunnan määrä on noin 100, josta taiteelliseen henkilökuntaan kuuluvat teatterinjohtaja, dramaturgi, kaksi skenografia, kapellimestari, muusikko sekä 22 näyttelijää.

Kevätkaudella 2009 suurella näyttämöllä Juhanilla tehtiin iso teatteritekninen remontti, kun koko ohjausjärjestelmä, tankonostimet, lavaste- ja orkesterinostinten voimansiirto sekä kaikki turvalaitteet uusittiin. Myös näyttämön lattiapinta uusittiin kokonaisuudessaan ja valaistusjärjestelmä sai kauan kaipaamansa uudet himmentimet ja uusia valaisinansaita sijoitettiin näyttämön sivustoille. Valo- ja ääniohjausta varten salin takaosaan rakennettiin uusi ohjauspiste.

Eero-näyttämön perusparannus toteutettiin vuonna 2022. Näyttämötekniikka ja sähköjärjestelmä ovat vuodelta 1983 ja ne olivat tulleet teknisen käyttöikänsä päähän. Työ- ja paloturvallisuusvaatimukset kuten myös yleisöturvallisuuteen ja esteettömyyteen liittyvät korjaukset tehtiin samalla.

Teatteritalo 40 vuotta

Lahden 40-vuotias kaupunginteatteri on suomalaisen betonirakentamisen merkkiteos, jonka arvostus on kasvanut ajan myötä. Se on osoittautunut taloksi, jota käyttäjät kehuvat ja asiantuntijat arvostavat.
Katso ja lue linkistä Lahti Ylen juttu syntymäpäivän kunniaksi.