Jäsenkirje 14.5.2019

Hei teatterikerholainen

Iivari-palkinto

”Vuoden 2019 Iivari-palkinto on ilo ojentaa roolityölle näytelmästä, joka on näyttelijäntyön juhlaa!

Näytelmäteksti itsessään on raskas ja surumielinen, mutta samalla lohdullinen. Niukkuudessaan intensiivinen näyttelijäntyö antaa katsojalle haasteen, ja palkitsee haasteen vastaanottajan.
Roolityö on hienovireistä tasapainottelua, joka tarjoaa katsojalle mahdollisuuden tutkia omaa suhtautumistaan suruun ja sen käsittelyyn. Siitä välittyy myös lempeästi useita tulkintamahdollisuuksia ja lohtua, kauneutta unohtamatta.
Roolityö on myös hienovarainen kuvaus siitä, kuinka suru vetää ihmismieltä samaan aikaan toisistaan erilleen ja toisaalta yhteen, se näyttää paljastavasti surun monet kasvot.
Näyttelijä luo vastaansanomattoman vähäeleisesti näyttämölle tiheän tunnelman, joka pitää katsojan huomaamattaan otteessaan, miltei hengitystään pidättäen. Merkityksellisen ja merkityksettömän, puhumisen ja puhumattomuuden, rivien välien painostavuuden tulkinta luo näyttämölle läsnäolon, joka on kiistatonta”.
Iivari-palkinnon numero 100 annettiin näyttelijä Saana Hyväriselle näytelmästä Hiljaista musiikkia.

Lahden Teatterikerho ry jakoi apurahoja teatterin henkilöstölle
25 000 €.

Kesäteatterit

Teatterimatka 29.6.2019 Työmiehen vaimo kello 19.00
"Kaikkea muuta, kunhan ei vaan nukkuvaa, puolikuollutta elämää!"
Tulevana kesänä Teatterikerho tekee kesäteatterimatkan Orimattilaan Jätinpesän kesäteatteriin.
Lahden Kaupunginteatterin oma poika, Kalliomäen Tapsa valmistaa sinne ohjauksen Minna Canthin 175-juhlavuoden kunniaksi. Tapsan sovitettavana ja ohjattavana on ehkä Minna Canthin kuuluisin teos Työmiehen vaimo. Teatterikerholle on varattu lippuja esityksen ensi-iltaan.

Minna Canth (1844 - 1897) oli ensimmäinen suomalainen realistinen naiskirjailija, lehtinainen, liikenainen ja yhteiskunnallinen vaikuttaja. Canth oli myös tulisieluinen tyttöjen koulutuksen ja naisten aseman puolestapuhuja. "Kaikki naiset älkööt tehkö käsitöitä!" Työmiehen vaimo on Canthin näytelmä vuodelta 1885. Se on yksi hänen tunnetuimpia ja radikaaleimpia teoksiaan, ja sen esitykset kiellettiinkin hetkeksi heti ensi-illan jälkeen. Näytelmä kuvaa Johannan elämää hänen mentyään naimisiin Riston kanssa. Risto ei osoittaudu kummoiseksi aviomieheksi, vaan ryyppää nuoren vaimonsa säästöt ja saattaa perheensä kurjuuteen. Lisäksi Risto vikittelee myös entistä rakastettuaan Homsantuuta, joka yrittääkin sitten kostaa Ristolle järein keinoin. "Eläkööt kaikki intelligentit miehet! Tyhmät saavat kernaasti kuolla."

Teatterimatkalle voi ilmoittautua Leena Hutrille (044 3110 080) sunnuntaina 26.5.2019 kello 18 jälkeen. Matkalle lähdetään Marolankadun turistipysäkiltä lauantaina 29.6.2019 klo 18.00, Matkan hinta on 27 € sisältäen matkat, lipun ja väliajalla pullakahvit, ja se maksetaan Teatterikerhon tilille FI15 4212 0010 0929 10 (viite 8002).

Teatterimatka Valkeakoskelle su 4.8.
musikaaliesitys Danny klo 14.00

Kesällä 2019 Suomen Kesäteatteri esittää Valkeakoskella musikaalin Ilkka “Danny” Lipsasen elämästä. Hersyvän huumorin värittämä elämäntarina vie katsojan pitkin Dannyn vauhdikasta ja tapahtumarikasta elämää Porista Helsinkiin, kohti iskelmätaivaan suursuosiota ja musiikkineuvoksen asemaa. Musikaalissa saadaan ihailla menneiden vuosikymmenien näyttäviä showkiertueita ja unohtumattomia radiohittejä, kuten Kauan, Tahdon olla sulle hellä, Tuulensuojaan, Kesäkatu ja Vähän ennen kyyneleitä.
Saamme myös kurkistaa laulajan yksityiselämän koskettaviin hetkiin kulissien takana, rakkauselämän käännekohtiin ja musiikkibisneksen kovaan maailmaan. Danny on musikaali nuoren laulajan kunnianhimosta, viihdemaailman raadollisuudesta ja kyvystä rakastaa.

Miespäärooleissa lavalla nähdään karismaattiset näyttelijät Lauri Mikkola ja Ilkka Koivula. Laulaja Lauri Mikkola on hurmannut upealla lauluäänellään mm. suursuosion saaneessa Helsingin kaupunginteatterin Kinky Boots -musikaalissa. Pitkän uran lavalla tehnyt karismaattinen suosikkinäyttelijä Ilkka Koivula on nähty Dannyn roolissa myös aikaisemmin (2005).
Lavalla naispäärooleissa ihastuttavat Susanna Laine, Ushma Karnani ja Erika Vikman sekä tanssijat Ansku Bergström ja Janne Talasma. Taidokkaan liveorkesterin kapellimestarina toimii Ali Ahmaniemi.

Teatteri tarjoaa asiakkaille ilmaisen käsiohjelman ja istuinalustan lainaksi. Ravintola Paviljongissa on A-oikeudet. Esityksen kesto noin 2 h 15 min. Kesäteatterimatkan ilmoittautumisia vastaanottaa kerhoemäntä Leena Hutri (044 3110 080) torstaina 27.6. klo 18.00 -20.00

Teatterimatkan hintaan 39 € sisältyy matkan lisäksi teatterilippu ja väliaikakahvit suolaisella kahvileivällä. Matkan maksut kesäkuun aikana teatterikerhon tilille FI15 4212 0010 092910 (viite 8002). Teatterimatkalle lähdetään Marolankadun turistipysäkiltä klo 12.00.

Syksyn ennakkonäytös –
Nunnia ja Konnia, taivaallisen hauska musikaali


Teatterikerholaisten esitysilta on perjantaina 6.9. klo 19.00.Lipun hinta on 22,50 € ja lunastus viimeistään pe 16.8. mennessä suoraan teatterin lippukassalta, ei varauksia. Lippukassa on suljettuna 19.5. – 5.8, ja aukeaa tiistaina 6.8.
Kuva: Johannes Wilenius
Discokuningattaren urasta haaveileva Deloris Van Cartier haluaa puhaltaa uralleen nostetta alamaailmassa häärivän miesystävänsä Curtisin yökerhossa. Epäonnisen sattuman vuoksi Deloris joutuu pakenemaan gangstereita ja suojellakseen häntä poliisi piilottaa Delorisin nunnaluostariin. Kaksi erilaista maailmaa joutuu kipinöivälle törmäyskurssille. Vauhtiin ja vapauteen tottunut laulajatar yrittää sopeutua nunnaluostarin täsmälliseen aikatauluun ja kuriin. Deloris ja nunnat ovat kuitenkin lyömätön joukko ladatessaan ilmoille soulin, gospelin ja discon tarttuvat sävelet. Sunnuntaiaamun messuissa alkavat puhaltaa uudet tuulet.
Musikaalikomedia Nunnia ja konnia on kuin mannaa taivaalta. Näyttämö täyttyy valtavalla rakkaudella, kun Deloris ja nunnat antavat palaa. Hersyvän hauskassa musikaalissa yhtyvät railakas huumori ja mukaansatempaava musiikki. Nunnia ja konnia -musikaali perustuu saman nimiseen elokuvaan vuodelta 1992.

Naispääroolissa Deloriksena vierailee Ushma Karnani. Ohjaus: Ilkka Laasonen, lavastus: Minna Välimäki, valosuunnittelu: Kari Laukkanen, äänisuunnittelu: Jukka Vierimaa ROOLEISSA Tomi Enbuska, Laura Huhtamaa, Mikko Jurkka, Ushma Karnani (vier.), Anni Kajos (vier.), Eleonoora Martikainen (vier.), Marko Nurmi, Teemu Palosaari, Aki Raiskio, Aarre Reijula, Ritva Sorvali, Liisa Vuori, Timo Välisaari sekä Aleksis Kyrö, ja Kim Ruuska

Lahden Gospel-kuorosta Maria Byman, Piia Hiukka, Anu Hänninen, Mayan Järvinen, Meri Kalanti, Anna Kangasluoma, Sanni Keinänen, Minna Krupka, Anne Mynttinen, Riikka Raatikainen, Jonna Rothberg-Mikkonen ja Merja SalonenSyksyn teatterimatkojen ennakkoa
14.9.2019 Kom-teatteri, näytelmä Valehtelijoiden peruukki
12.10.2019 Helsingin kaupunginteatteri näytelmä Pieni merenneito
16.11.2019 Tampereen teatteri Notre Damen kellonsoittaja

Aurinkoista kesää!
Teatteriterveisin
Lahden Teatterikerho ry
Päivi Haverinen
hallituksen sihteeri
puh. 040 707 3610 arkisin klo 16.00 jälkeen

 

TEATTERIKERHON JÄSEN

Sinulla on mahdollisuus osallistua monipuolisiin tapahtumiin teatterikerhon jäsenenä.

Teatterikerhon jäseneksi haetaan jäsenlomakkeella, mikä löytyy kohdasta "liity jäseneksi" tai saat lomakkeita teatterin lippukassalta.

Täytetty ja allekirjoitettu lomake toimitetaan teatterin lippukassalle tai postilla osoitteeseen: Lahden Teatterikerho ry,
Kirkkokatu 14, 15140 Lahti.

Jäsenmaksu on 27 €/hlö.

HAKU JÄSENEKSI -lomake

Teatterikerhon jäsensihteeri Leena Kempas ottaa vastaan osoitteenmuutokset ja vastaa jäsenmaksuihin liittyvistä asioista.

Leenan tavoitat p.0400 493678  tai leena.kempas (at) kempasoy.fi

 

 

Saana Hyvärinen