IIVARIPATSAAT


PERINTEINEN TEATTERIKERHON IIVARI-JUHLA 19.5.2018

Lahden Teatterikerho ry viettää perinteistä Iivari-juhlaansa teatteritalossa.

Juhlan ohjelmaosuudessa huomioidaan Lahden Teatterikerhon kunniajäsenet Pia Peltomaa, Kaija Pitko ja Paula Tommiska kunniamerkein 10 vuotta vapaaehtoistyötä teatterin lämpiöissä tehneenä.

Lahden Teatterikerho on perinteitä noudattaen jakanut keväällä Iivari-patsaan tunnustuksena näytäntökauden aikana roolisuorituksissa parhaiten onnistuneelle näyttelijälle, ohjaajalle tai lavastajalle.

Tänä keväänä tunnustuspalkinnon ansaitsee henkilö, josta kriitikko Jouko Grönholma kirjoittaa Teatteri ja Tanssi -lehdessä: 'Lahden kaupunginteatterin tulkinnassa Pohjantähti näyttäytyy Koskelan suvun patriarkan, Jussin, monumenttaalisena henkilökuvana. Jussi on tavalla tai toisella mukana ensimmäisen osan alusta toisen osan loppukohtauksiin asti.

Näyttelijä Aki Raiskion roolityö jää aikakirjoihin vavahduttavan totena raivaajana, joka luo perustan seuraavien sukupolvien mahdollisuuksille ja ponnisteluille. Raiskion Jussi on aloittanut suon kuokkimisen toisenlaisessa yhteiskunnassa ja yhteisössä kuin Pentinkulmasta myöhemmin muokkautuu. Yhteistä on kuitenkin se, että luokkaerot eivät ole tuntemattomia tässä agraarissa ympäristössä.'

Iivari-patsaan nro 99 saa näyttelijä Aki Raiskio.

Terveisin

Lahden Teatterikerho ry

Aki Raiskio

 

 

 

 

 

                                                                                                          

                   Iivaripatsas

 

Iivari-patsas on teatterikerhon arvokkain taiteellinen tunnustus näyttelijälle, ohjaajalle sekä skenografikolle. Sama henkilö voi saada enintään kolme Iivaria. Tämän pronssisen pienoisveistoksen on suunnitellut kuvanveistäjä Heikki Varjo. Iivari-patsaita on jaettu vuodesta 1950 lähtien.

 

 

Iivari-veistoksen saajat:

1950-luvulla

1960-luvulla

1970-luvulla

1980-luvulla

1990-luvulla

2000-luvulla

2010-luvulla