Lahden kaupunginteatteri

Lahden kaupunginteatteri perustettiin vuonna 1946 kun Lahden Teatteri - Hämeen Maakuntateatteri ja Lahden Työväen Näyttämö yhdistivät voimansa. Teatteri toimi aluksi osakeyhtiöpohjalla, mutta varsin pian, tarkemmin Lahden kaupunginvaltuuston 5.12.1949 tekemällä päätöksellä kaupunginteatteri muutettiin täyskunnalliseksi vuoden 1950 alusta.

Kaupunginteatteri on Lahden kulttuurilautakunnan alainen taseyksikkö.

Vuosikymmeniä kestänyt unelma omasta teat­te­ritalosta täyttyi syys­kuussa 1983, jolloin Lah­den kau­punginteatteri avasi ensim­mäisen näy­täntö­kautensa uudes­sa teatteritalossa.

Teatterin kolmelle näyttämölle tuote­taan vuosittain 8-10 uutta näytel­mää. Vakituisen henkilökunnan määrä on noin 100, josta taiteelliseen henkilökuntaan kuuluuvat teatterinjohtaja, dramaturgi, kaksi skenografia, muusikko sekä 23 näyttelijää.

Lahden kaupunginteatterin näyttämötekniikka remontoitiin kevätkaudella 2009

Päälähtökohta koko remontille oli hankkia turvallisempi ja luotettavampi työkalu ja koneisto nykyaikaisen teatterin tekemiseksi. Juhani-näyttämön mekaniikka oli suunniteltu ja valmistettu 1970-80 -luvuilla ja tärkeimpiä komponentteja ei enää ollut saatavilla varaosiksi. Koko ohjausjärjestelmä, tankonostimet, lavaste- ja orkesterinostinten voimansiirto sekä kaikki turvalaitteet uusittiin.

Näyttämön lattiapinta uusittiin kokonaisuudessaan ja lattian alle rakennettiin useita uusia ns. "rottametroja", joita tarvitaan erilaisten kappaleiden vetämiseen ympäri näyttämöä turvallisesti.

Juhani-näyttämön valaistusjärjestelmä sai kauan kaipaamansa uudet himmentimet ja järjestelmää uusittiin kautta linjan sijoittelemalla uusia valaisinansaita näyttämön sivustoille. Kaapeloinnit uusittiin lähes kokonaisuudessaan ja joitain uusia heittimiäkin saatiin hankituksi. Valo- ja ääniohjausta varten salin takaosaan rakennettiin uusi ohjauspiste.

Yleisön näkökulmasta suurin muutos on ollut molempien näyttämöiden, Eeron ja Juhanin, katsomotuolien uusiminen. Salin yleisilme muuttui harmaasävyisten uusien tuolien ja lattiapinnan myötä. Aino-studionäyttämö sai kokonaan uuden katsomon, kun sinne siirrettiin parhaat yksilöt Eeron tuoleista.

 

pääsisäänkäynti

 

Juhani-näyttämö

 

Teatteritalo