Timo Välisaari

Timo Välisaaren vapaa-ajasta kilpailivat lukioaikana ankarasti urheilu ja teatteri. Timo kävi Martinlaakson ilmaisutaitoon painottuvaa lukiota ja pelasi samaan aikaan nuorten mestaruussarjassa koripalloa. Koripalloharjoitukset veivät Timon aikaa viisi kertaa viikossa sekä lisäksi kaksi matsia sen päälle. Samaan aikaan hän osallistui ilmaisutaidon kursseille, jolloin alkoi hänen kiinnostuksensa teatteria kohtaan herätä yhä suuremmassa mittakaavassa.

Timo Välisaarta pyydettiin koulun teatteritoimintaan ja hänelle tarjottiin Robin Hoodin roolia. "Lähdin toki mukaan, mutta samalla pelkäsin, miten pystyn muistamaan tekstin. Näytelmän tekeminen oli kivaa mukavassa porukassa eikä tekstin muistaminenkaan ollut ongelma. Näytelmää esitettiin iltaisin julkiselle yleisölle. Siitä se lähti. Seuraavana oli vuorossa Shakespearen komedia Loppiaisaatto, jossa esitin kännikalaa. Sitä näyttelee yleensä pullea keski-ikäinen eikä nuori lukiolainen", naurahtaa Timo.

Jo lukioaikana Timo haki Teatterikorkeakouluun, mutta silloin ei vielä onnistanut. Hän meni lukion jälkeen armeijaan. "Kun tuli mahdollisuus hakea Tampereen yliopiston teatterikoulutukseen, kirjoittelin hakemuksia yöllä kasarmin vessassa, muulloin ei ollut mahdollisuutta. Kun pääsin teatterikouluun, jouduin keskeyttämään armeijan kahdeksan kuukauden palveluksen jälkeen ja aloitin näyttelijäopinnot. Niiden alkamista ei ollut mahdollista siirtää. Teatterikoulusta päästyäni pääsin Tanssiteatteri Minimiin Kuopioon suorittamaan intin loppuun siviilipalveluksena. Päätin siis asevelvollisuuden tanssien neljä kuukautta Kuopiossa!" virnistää Timo.

Lahdessa Välisaari esiintyi ensimmäisen kerran musikaalissa Leyla ja Daniel vuonna 2005 vierailevana näyttelijänä. Hän esiintyi free lancerina ympäri Suomea, kunnes hänet elokuun 2009 alusta kiinnitettiin Lahden kaupunginteatteriin. Syksyn näytelmien harjoituksiin Timo osallistui kuitenkin jo keväällä. Timon ensimmäinen työ Lahden näyttämöllä oli Pitkäkynnen rooli Oliver -musikaalissa. Sen jälkeen sai ensi-iltansa Kari Heiskasen ohjaama Viisas Neitsyt, jossa hän esittää vähäpuheista Aleksanteria. "Tämä on ollut mielenkiintoinen rooli, jossa asiat ilmaistaan lähes pelkästään kehon kielellä. Olen kyllä aika fyysinen näyttelijä ja tykkään ratkaista asioita siten, että ne työstyvät fyysistä kautta, kuten juuri Aleksanterin roolissa," juttelee Timo.

"Roolin rakentaminen ja näytelmän teko lähtee käsikirjoituksesta. Roolistaan pitää innostua ja alkaa pohtia millainen henkilö on kyseessä. Joskus näkee itsensä ulkoapäin kuvana. Esimerkiksi Oliverissa Pitkäkynnestä tuli mieleeni karkea kuva röyhkeästä katujätkästä. Sen aikakauden nuhjuinen ei saanut olla liian siisti, vaan tosi rähjäinen. Niin siitä tulikin, myös meikki- ja puvustuspuolen taholta. On hienoa, että oma mielikuva ja muut tekijät kohtasivat toisensa," iloitsee Timo. "Näen joskus mielikuvissani myös ulkoapäin eleeni, liikkeeni ja rytmini. Mutta kun on näyttämöllä, ei saisi kuitenkaan ohjata itseään ulkoapäin, vaan eläytyä."

Timo Välisaarella ei ole ketään erityisiä näyttelijäsuosikkeja, kuka milloinkin on tehnyt vaikutuksen. "On paljon hyviä näyttelijöitä, joiden työtä ihailen. On ikään kuin mukava kerätä kokemuksia heidän hyvistä näyttelijäsuorituksistaan. Ei minulla mitään selkeää toiverooliakaan ole. Tehtyäni Tampereella Shakespearen Macbethissa pienen Malcolmin roolin, toivon että Shakespearea tulisi vastaan jatkossakin. On kuitenkin yksi todella kiinnostava näytelmä, Beckettin Huomenna hän tulee, jossa olisi mukava tehdä rooli - mutta vasta sitten varttuneempana."

Kun Timo Välisaari lähtee näytöksen jälkeen kotiin, roolin haamu ei seuraa hänen mukanaan. Joskus kuitenkin innostus esityksestä voi vielä pulputa suonissa. "Ja vaikka rooli sinänsä ei kuljekaan mukana, jättää esitys usein kuitenkin ajatuksia päähän pyörimään," miettii Timo näytöksen jälkeisiä tunnelmiaan.

 

 

Timo Välisaari