Markku Haussila

Markku Haussila on kotoisin Tampereelta, muutti Espooseen seitsemän vuotiaana ja neljä vuotta myöhemmin Helsinkiin. Helsingissä häntä puraisi tanssikärpänen ja niinpä tanssista tuli hänen harrastuksensa. Se vei hänet mennessään. "Aloitin Stepup Show Schoolissa, josta siirryin Tanssivintille, joka on helsinkiläinen vuonna 1984 perustettu,  Aleksanterin teatterissa toimiva tanssikoulu ja tanssikulttuurin keskus.  16-vuotiaana menin Kansallisoopperan balettioppilaitokseen, jossa pääsin Jarmo Rastaan luotsattavaksi. Tie jatkui balettikoulun ammatillisiin opintoihin, jotka kuitenkin jäivät kesken 18-vuotiaana," juttelee Markku.

Silloin Markku laittoi tossut naulaan ja siirtyi musiikkiteatterin puolelle, tuolloin Peacock-teatterissa toimineeseen UIT:hen (Uusi iloinen teatteri), jossa esitettiin musikaali Saturday Night Fever.  Sen jälkeen hän on esiintynyt mm. Svenska Teaternissa (Spin the Musical), Lahden kaupunginteatterissa (Cats) ja Helsingin kaupunginteatterissa (Lainahöyhenet, High School Musical ja Wicked). "Huomasin, että musiikkiteatteri on minun juttuni. Tanssin jälkeen tuli kuvioihin laulu ja lopulta myös näytteleminen. Hoidan kuitenkin tänä vuonna oopperan balettikoulun opintoni loppuun näyttötutkinnon muodossa - kahdeksan vuotta myöhemmin!  Koskaan ei ole liian myöhäistä ja oli mukava tehdä rehtori iloiseksi! Suuri kiitos opiskeluvuosinani saamastani tuesta kuuluu kansallisbaletin tanssijoille Frans Valkamalle ja Johan Pakkaselle. Silloin tällöin käyn vieläkin tanssitunneilla aikataulujen salliessa ja se on tosi kivaa" 

Markku Haussila on tähän asti ollut koko uransa aikana free lancerina.  Hän mainitsee 'kotiteatterikseen' UIT:n, jossa hän työskenteli neljänä keväänä.  "Sain kasvaa ja kehittyä taitavien ja inspiroivien ihmisten kanssa, josta kiitos Reija Wärelle, Taneli Mäkelälle, Sari Siikanderille ja Timo Kärkkäiselle."

 "Kun Maarit Pyökäri otti minuun yhteyttä ja tarjosi kiinnitystä, totta kai tällainen tilaisuus piti käyttää hyväksi. Työni myös monipuolistuu, kun pääsen tekemään musiikkiteatterin lisäksi enemmän puherooleja. Ensimmäisen merkittävän puheroolin tein Lainahöyhenissä, mikä olikin tärkeä kokemus UIT:n sketsityyppisten esitysten ohella. Yksi ero puhe- ja tanssiroolien välillä on se, että tanssiaskeleet eivät esitysten myötä muutu, kun taas näytelmän 'koreografia'  ja roolityöskentely elää ja kypsyy jatkuvasti. Näyttelijä Riitta Havukaisella oli merkittävä osa luotsaamisessani puhenäytelmän maailmaan."

Markku nauttii työstään teatterissa, jossa yksikään päivä ei ole samanlainen. Hän myöntää kuitenkin työn olevan joskus aika rankkaa. Fyysiset suoritukset näyttävät lavalla joskus aika hurjilta, joten aina ei  voi välttyä vammoilta tai loukkaantumilta. "Olen kuitenkin onnekas, ettei mitään vakavampaa ole sattunut.

Vapaa-aikansa Markku Haussila viettää kirjojen ja elokuvien parissa sekä käy aina aikataulun salliessa teatterissa. 

 

 

 

Markku Haussila