Jarkko Miettinen

Jarkko Miettinen kertoo olevansa toiveammatissaan. Hänen elämänsä suuntaviivat laittoi alulle pääsy musiikkilukioon, jossa peruskoulussa koulukiusattu Jarkko sai rauhassa kehittää omaa persoonaansa ja antaa tilaa omalle ajattelumallilleen. Yläasteella hän alkoi soittaa rumpuja ja soittelee niitä edelleenkin. Lukioaikana tanssinopettaja bongasi hänet välitunnilla ja tarjosi mahdollisuuden, jota hän ei voinut vastustaa. Niinpä hän löysi itsensä Kuopion kaupunginteatterin lavalta tekemässä sotilaan rooleja näytelmässä ”Teräs ja kuninkaanmiekka”. Siitä lähtien lukion loppuaika olikin yhtä haipakkaa, jossa Jarkko pyöri koulutyön, bänditreenien, kaupunginteatterin ja Kuopion ylioppilasteatterin rattaissa ja pääsi kotiin usein vasta yömyöhään. Tahti tiheni vielä ylioppilaskirjoitusten myötä ja myös suuremmat roolit toivat lisäpaineita.

Jarkko pyrki teatterikorkeakouluun pääsykokeisiin, mutta sillä kertaa ei tärpännyt. Hän kirjoitti ylioppilaaksi keväällä 2002 ja edessä oli avoin tie ja kysymys, mitä hän tässä elämässä aikoi tehdä. ”Kesän otin lunkisti. Syksyllä jatkoin ylioppilasteatterissa ja tein isän kanssa rakennushommia. Oli hieno kokemus, että pelkästä hiekkakasasta työ alkoi ja muutaman kuukauden kuluttua siinä seisoi valmis mökki. Mökkiä rakentaessamme keskustelimme paljon ja sinä aikana myös isältäni tuli hyväksyntä mahdolliselle teatteriuralleni. Jatkoin kaupunginteatterissa ja ylioppilasteatterissa olin tekemässä improvisaatiokeikkoja”.

”Aloin pelätä, että tuleekohan tästä teatterista kuitenkaan ammattia. Tuli epävarmuus. Keväällä 2003 pyrin yliopistoon lukemaan psykologiaa. Sitten pääsinkin Teatterikorkeaan ja tuli ihan hassu olo, kun olin jo asennoitunut psykologiaan. Ehkä sen vuoksi olinkin pääsykokeissa rento”.

Jarkko Miettinen valmistui keväällä 2008 ja tuli Lahteen harjoittelemaan Ruususta ja Peer Gyntiä. Syksy oli työntäyteinen näytelmien Olviretki Schleusingeniin, Prinsessa Ruusunen ja Peer Gynt parissa. Syksyllä 2009  hän pääsi harrastamaan pahuutta Oliverissa Bill Sikesin roolissa. ”Se oli kiva rooli tehdä. Ruususessa taas nautin siitä, että sali oli täynnä iloisia lapsia, jotka uskovat teatterin taikaan. Väkevä Hansin rooli Puhdistuksessa on toistaiseksi ollut merkittävimpiä tehtäviäni Lahden kaupunginteatterissa, ” kertoo Jarkko rooleistaan.

”Kun alan lukea uutta roolia, annan tekstin luoda illuusioita enkä lähde väkisin värittämään roolikuvaa siinä vaiheessa. Rooliin tarttumisen lähtökohtana on se, että teen sen itse, näyttelen omalla kehollani ja työstän sitä omalla mielelläni. Oman itseni kautta pääsen paremmin kiinni rooliin, joka sitten hioutuu harjoitusten myötä lopulliseen muotoonsa. Harjoituksissa pitää tehdä analyyttistä työtä, mutta esitykseen mennään tekemään rooli, reagoimaan, antamaan impulsseja ja nauttimaan tilanteista”.

Esityksen jälkeen Jarkko Miettinen hidastaa kierroksia rauhallisesti pukuhuoneessa. Varttitunnin kävelymatkan aikana hän puhaltaa roolihenkilöä itsestään ulos ja ryhtyy olemaan jälleen oman itsensä kanssa. ”Kyllähän roolin luonne vaikuttaa esityksen jälkeiseen olotilaan. Bill Sikesin rooli jättää toki synkemmän mielenlaadun ja alavireisen olon, kun taas esimerkiksi Prinsessa Ruususen jälkeen kotiin seuraa holtiton ylävireinen kierrosluku. Alitajunnassa rooli pyrkii kulkemaan mukana ja vielä nukkumaan mennessä saattavat jäsenet tuntua jäykiltä.

Jarkko Miettinen harrastaa kirjallisuutta ja katsoo paljon elokuvia. ”Lukeminen on hauskaa ja tykkään elokuvien maailmasta. Biljardia pelasin ennen ahkerasti, mutta nyt se on valitettavasti jäänyt taka-alalle.  Se kehittää keskittymistä ja tarkkuutta, niin etteivät ympärillä tapahtuvat asiat häiritse siihen paneutumista.  Keskityn kotonakin tekstin lukemiseen paremmin, kun on telkkari päällä ja asianpesukone laulaa. Silloin on helpompi siirtyä tilanteisiin harjoituksissa, joissa on paljon ’häiriötekijöitä’ paikalla”.

Fysiikkaansa Jarkko hoitaa kuntosalilla ja lenkkeilemällä.  ”Nautin metsässä liikkumisesta, retkeilystä ja kalastamisesta, niiden parissa jos missä ajatukset ja aivot lepäävät”, toteaa Jarkko Miettinen.