Jouni Nykopp


Jouni Nykopp tuli 19-vuotiaana Lahden kaupunginteatteriin, kun uusi talo avattiin vuonna 1983. Suureen teatteriin tarvittiin paljon teknistä henkilökuntaa, jolloin myös Jouni koputteli teatterin ovelle ja pääsi ison näyttämön valomiehen tehtävään. Keväällä 1984 hän sai valomestarin toimen Eeron puolelle. Jouni on koulutukseltaan sähköasentaja, joskin teatteriin hän tuli jo opiskeluaikoinaan. "Mitään teatteriin viittaavaa koulutusta ei silloin ollut enkä ollut aikaisemmin edes käynyt teatterissa. Tämän teatterityön opin kantapään kautta, ikään kuin oppipoikasysteemillä", kertoo Jouni. Myöhemmin hän on käynyt mm. Teatterikorkeakoulun järjestämillä valaistukseen liittyvillä kursseilla.

Kun uutta näytelmää aletaan valmistaa, astuu myös valaistusmestari kuvioon mukaan alusta alkaen. Jo silloin kun lavastussuunnitelma on alustavasti tehty, käydään läpi siihen oleellisesti liittyvä valaistus. Nykyään projisoidaan usein myös kuvaa sekä videomateriaalia näyttämökuvan tehostamiseksi." Itsekin kuvailen niin liikkuvaa kuin liikkumatontakin kuvaa. Beatles-projektin kanssa tehdyn Englannin matkan yhteydessä kuvasin jonkin verran ehtaa Liverpool-videota Beatles Storyn tehosteiksi. Kaikkea ei tietenkään voi itse kuvata, jolloin tarvittaessa turvaudutaan erilaisiin kuvapankkeihin, joista niitä saa ostaa," juttelee Jouni.
Kun käsikirjoitus on saatu, luodaan ensin yleinen mielikuva ja sen jälkeen käydään keskusteluja lavastajan ja ohjaajan kanssa, jonka jälkeen alan keräillä materiaalia. Kun harjoitukset alkavat, pääsee vasta todella tekemään konkreettisesti suunnitelmaa, joka syntyy pikkuhiljaa prosessin edetessä. Lähin työkumppani on lavastaja ja ohjaajahan on se koko ryhmän pomo, jolla on viimeinen sana sanottavana. Valaistuksella ohjaillaan katsojan keskittymistä tiettyyn asiaan - toki pimeyskin voi viestittää katsojalle yksityiskohtia. Tärkeää on myös se, että valo ja ääni rytmittyvät oikealla tavalla kokonaisuuteen. Koko ajanhan me - ääni- ja valomestarit - istumme vierekkäin ohjauspöytien ääressä ja teemme yhteistä "nuotistoa". Kun näytelmä on valmis ensi-iltaan, on homma takaraivossa - samoin kuin näyttelijöillä vuorosanat. Kaikki osaavat kaiken ulkoa", selvittää Jouni näytelmän tärkeästä taustatyöstä. Jonkinlainen käsikirja tehdään kuitenkin mahdollisten sijaisten varalle. Jouni itse on joutunut ääritapauksissa (sairastuminen tms.) opettelemaan videolta paikattavan näytelmän. Eero näyttämöllä työskentelevä tekninen henkilökunta hoitaa usein myös Aino-näyttämön tekniikan.

Esitysiltana Jouni tulee työmaalleen noin kaksi ja puoli tuntia ennen esitystä. "Ensin pystytetään kulissit, jossa olen usein mukana, koska heti sen jälkeen laitetaan "valotellinki" paikoilleen. Kuhunkin näytelmään luodaan valaistus, jotka tallennetaan tietokoneelle. Koko näytelmän valaistus katsomon takana olevalla parvella on valmiina yhden napin takana - jota on syytä painaa oikeaan aikaan," Jouni naurahtaa. Samalla hän toteaa, että valaistustekniikka on mennyt hurjasti eteenpäin 30 vuoden aikana. "Uuden tekniikan omaksuminen on oma hommansa, se on vain otettava haltuun ja hahmotettava niiden käyttö. Jonkun verran on vielä myös käsikäyttöistä kalustoa."
"Sesongin aikana työaika on aika mittava, varsinkin kun päivä jakaantuu kahteen osaan. Jos illalle ei ole näytöstä, on harjoitukset. Sen lisäksi väkisinkin monet asiat pyörivät päässä, vaikka pyrin jättämään teatteriasiat kotioven ulkopuolelle. Säännölliseen harrastukseen ei aika anna periksi, mutta onneksi hyötyliikuntaa tulee melkoisesti omakotitalon kimpussa ja työmaalla. Korvikkeeksi meillä on kuitenkin pitkä kesäloma, jolloin voi panna aivot narikkaan. Lomat sujuvat sukkelaan moottoripyöräilemällä ja mökkeilemällä."

Jouni Nykopp kiittelee työn monipuolisuutta ja tietynlaista vapautta työajoissa, kunhan pysyy aikataulussa ja on paikalla harjoituksissa ja esityksissä. "Teatterimme on mukava työpaikka ja koko talon henkilökunta on yhtä samaa työryhmää päämääränään tehdä hyvää teatteria, mikä on erittäin positiivinen seikka. Työhöni olen myös erittäin tyytyväinen, ja pitäisi ollakin, koska pääsen eläkkeellä vasta vuonna 2027!" hymyilee Jouni.