Antti Vauramo

Antti Vauramo on Helsingissä syntynyt, mutta elänyt lahtelaisena kouluikäisestä parikymppiseen. Koulunsa hän on käynyt Tiirismaan musiikkiluokilla ja aloitti musiikillisen harrastuksensa pianon soitolla noin seitsemän vuoden ikäisenä, jolloin hän meni musiikkiopistoon. Noin 15-tuotiaana kuitenkin kevyt musiikki ja bändi veivät hänet mennessään, musiikkiopisto jäi musiikkilukiolaiselta ja kuvaan astuivat bänditouhut.
"Musiikkiteatterin tekemisestä sain kokemusta vuonna 1988 Lahden kaupunginteatterin West Side Storyssä, johon Martti Peippo haali kaikki kaupungin popparit ja rokkarit, Tapio Louhensalo oli silloin kapellimestarina. Ennen tuota ensimmäistä teatterikeikkaa meillä oli jo bändi olemassa - siinä soittivat lisäkseni Ako ja Jarkko Kiiski, Ari Sunell ja Pekka Pöyhönen. Sen jälkeen 1980-luvun lopussa tuli sellainen olo, että Lahden kuviot on nyt nähty ja että olen Lahden paras kosketinsoittaja", naureskelee Antti. "Pian Helsinkiin tuloni jälkeen huomasin, että en olekaan vaan paljon parempiakin löytyi! Se huomio teki oikeastaan ihan hyvää parikymppiselle kaverille!"

"Soitin lukion aikana työkseni ja yritin elää ja asua Lahdessa, kunnes lähdin opiskelemaan Helsingin tekniseen korkeakoululuun. Pari vuotta yritin opiskella, mutta kolmannen vuoden koittaessa opiskelut jäivät ja tein ahkerasti keikkoja. Niinpä vaihdon oppilaitosta ja menin Pop- ja jazzopistoon "Ogeliin", josta sittemmin tuli ammattikorkeakoulun alainen laitos. Siellä pyörin kymmenisen vuotta ja se oli hyvä kokemus, koska siellä sain paljon hyviä kontakteja, joiden kanssa teen nykyäänkin töitä. Sieltä sain sitten lopulta paperitkin, vaikka olin välillä paljon poissa tekemässä pop-keikkoja sekä studiohommia."

Tämä Lahden kaupunginteatterin kiinnitys on Antin uran ensimmäinen vakituinen pesti. Hän asuu Helsingissä, mutta tekee edelleenkin freelancerina keikkoja, esimerkiksi vierailuja muihinkin teatteritaloihin. Kapellimestarin opissa hän on ollut Atso Almilan johdolla ja sen lisäksi opiskellut säveltämistä ja sovittamista. "Teatterikapellimestarin tehtävä on ihan oma hauska juttunsa. Siihen kuuluu johtamisen lisäksi säveltämistä, sovittamista ja harjoituttamista, mikä tekee työstä monipuolisen ja haastavan. Usein musikaaleissa on tiukasti määritelty soitettava musiikki ja orkesterin kokoonpano, mutta nyt sallitaan jo sovituksia ja pienempiä kokoonpanoja."
"Koreografi tekee musiikkiin tanssin, mutta esimerkiksi tempoista keskustellaan myös hänen, ohjaajan ja myös tanssijoiden kesken. Ohjaaja on kuitenkin se, joka sanoo kokonaisuudesta viimeisen sanan."

Teatterin kapellimestarin tehtäviin kuuluu myös valmistella esityksissä käytettävää musiikkia, jonka tehtävänä on toimia tunnelman luojana tai tehosteena. "Olen sitä koulukuntaa, että käytän mielelläni elävää musiikkia mieluummin kuin nauhalta tulevaa. Esimerkiksi Niskavuoressa (2013) käytetään Rajaton-yhtyeen musiikkia, jonka sovitan kokoonpanollemme."
Vapaa-aikanaan Antti kuuntelee paljon musiikkia ja myöntää, että ammatti tunkee usein läpi musiikin kuuntelemiseen.

Enimmäkseen hän viihtyy rock- ja pop-musiikin parissa, mutta myös klassinen musiikki mahtuu hänen arsenaaliinsa. Teatterissa hän kävisi myös enemmän, mutta kaksi pientä tytärtä pitää isän harvoina vapaa-aikoina kotona.

 

Antti Vauramo