Ennen kissan tuloa -lukudraama

torstai 28.5. klo 18.00 teatterin ylälämpiö, vapaa pääsy
kesto noin 2,5 tuntia

Lahden kaupunginteatterin Avoimen näyttämön kevään viimeinen tapahtuma on lukudraama Ennen kissan tuloa.  Lukudraaman jälkeen on varattu aikaa keskustelulle teoksen herättämistä ajatuksista.

Lukudraamana kuullaan lahtelaisen teatterintekijän Susanna Tiitisen kirjoittama tuore näytelmäteksti, joka sijoittuu kuvitteelliseen senioreiden palvelukeskus Onnenapilaan Lahdessa. Teoksessa seurataan kahden vireän seniorin, Elinan ja Kaisun, elämää, heidän ystävyytensä syvenemistä, valintoja ja luopumista. Naiset käyvät läpi omaa elämänkaartaan ja muistoissa palataan myös lapsuuteen ja nuoruuteen sodanjälkeisessä Suomessa.
Ennen kissan tuloa on naisten tarina. Se pohtii, mitä pitäisi uskaltaa tehdä tai kohdata, ettei jää harmittamaan. Suurimmat taisteluthan käymme oman päämme sisällä, emme ulkoista vastavoimaa vastaan. Vaikka näytelmässä käsitellään suuria ja vakavia teemoja, kuten kuolemaa ja luopumista, on tarina myös elämäniloa, positiivisuutta ja huumoria pullollaan.

Kirjoittajan innoittajana ja taustatutkimuksessa auttajina on toiminut neljä lahtelaisista senioreista koostuvaa ryhmää. Ryhmissä tehtiin teatteri-ilmaisullisia harjoituksia, keskusteltiin ja muisteltiin, minkä pohjalta Tiitinen kirjoitti kohtauksia, joita taas työstettiin eteenpäin yhdessä ryhmäläisten kanssa.
Näytelmä on syntynyt Suomen Kulttuurirahaston Päijät-Hämeen rahaston myöntämän apurahan avulla.

Lisätiedot
susanna.tiitinen (at) dnainternet.net

 ESS Lukudraama oli onnistunut kokeilu

Miten Ennen kissan tuloa -näytelmäteksti syntyi?

Ikääntymistä käsittelevän näytelmän kirjoittaminen alkoi houkuttaa Tiitistä hänen käytyään "Taiteilijana hoivayhteisössä"-koulutuksen. Palvelutalojen arki ja asukkaat, joilla selvästi oli valtava tarve oman elämänsä käsittelemiselle ja siitä kertomiselle eivät jättäneet Tiitistä rauhaan.

"Tyypillisesti jo muutaman minuutin keskustelun jälkeen seniorit alkoivat kertoa kokemuksistaan ja elämästään. Tarve tulla kuulluksi sekä avoimuus ja rohkeus puhua omasta elämästä tekivät minuun suuren vaikutuksen. Tarinat yksinäisyydestä, leskeydestä, lapsuuden leikeistä tai sodasta kiinnostavat minua niin ihmisenä kuin teatterintekijänäkin. Niissä on aihetta näytelmäksi. Halusin kuulla senioreitten äänen ja tuoda sen näytelmän muodossa muidenkin kuultavaksi" Tiitinen kuvailee idean lähtökohtaa.

Susanna Tiitinen sai Suomen Kulttuurirahaston Päijät-Hämeen rahastolta työskentelyapurahan näytelmän kirjoittamiseen keväällä 2014. Tiitinen järjesti "Tarinat teatteriksi" taidetyöpajoja neljän yhteistyökumppanin kanssa. Jokaisessa paikassa osallistujat ja ryhmä olivat hyvin omanlaisiaan. Työpajoihin osallistui sekä aktiivisia, hyväkuntoisia eläkeläisiä että lähes ympärivuorokautista hoivaa tarvitsevia. Myöskään sairaalasängyllä tapaamiseen saapuva osallistuja ei ollut mitenkään erikoinen näky näissä työpajoissa.

Tiivis yhteistyö lahtelaisten senioreiden kanssa näkyy näytelmässä monin tavoin. Yksittäisiä kohtauksia luettiin työpajoissa ääneen yhdessä senioreiden kanssa, joten tämä on myöskin muovannut merkittävästi näytelmän muotoa.

"Tämä on melko perinteinen puhenäytelmä. Senioreiden kanssa työskennellessä oli tärkeää saada kohtauksen idea puettua sanoiksi ja välittymään luettuna. Niinpä liikkeellisiä ja sanattomia ideoita karsiutui pois, koska en olisi yksin pystynyt esittelemään sellaista ideaa ryhmälle. Puhtaasti tekstiin perustuva työskentely tuntui mielekkäältä. Muutamassa minuutissa pystyi välittämään idean tai välähdyksen päähenkilön elämästä ja siitä päästiin heti keskustelemaan yhdessä ryhmäläisten kanssa" Tiitinen kuvaa prosessia.