Kolme kotimaista ensi-iltaa tarjolla keväällä 2019

10.10.2018 13.00

Syksyn ensi-illat jatkavat myös koko kevään, tervetuloa!

 

Lahden kaupunginteatterin kevät tarjoaa kolme kotimaista ensi-iltaa

Antti Tuurin Ikitie-romaani saa kantaesityksensä suurella näyttämöllä 23.1. Näytelmän sovittaa ja ohjaa Hanna Kirjavainen. 1930-luvulle sijoittuva Ikitie on osa kauhavalaisen pasifistin Jussi Ketolan elämästä kertovaa kolmiosaista romaanisarjaa. Kylän miehet vievät Jussin yöllä kotoaan. Muiluttajien kyyti vie pitkin ikitietä kohti varmaa kuolemaa. Jussi pääsee kuitenkin pakenemaan kaappaajiltaan rajan taakse Neuvosto-Karjalaan, mutta vapauttaan hän ei enää takaisin saa. Jussi lähetetään uuden henkilöllisyyden turvin Hopea-nimiseen kolhoosiin, utopiayhteisöön. Jussi Ketolaa esittää Jori Halttunen. Tositapahtumiin perustuva Ikitie ilmestyi vuonna 2011. Kirjasta tehtiin viime vuonna elokuva, joka palkittiin muun muassa parhaan elokuvan sekä parhaan nais- ja miespääosan Jussi-palkinnoilla.

Pasi Was Here on Veikko Nuutisen näytelmä, joka palkittiin Lahdessa Lea-gaalassa vuoden 2016 vuoden parhaana näytelmätekstinä. Tarina palaa 1980-luvun yhtenäiseen Suomeen. Hemmo palaa kotikaupunkiin etsimään totuutta Pasin kanssa vietetystä yhteisestä lapsuudesta ja nuoruudesta. Pasi, kaikkien aikojen paras ystävä on ampunut itsensä. Samoista lähtökohdista syntyi kaksi erilaista elämää ja arkea. Miksi toinen löysi paikkansa ja toinen ei, vaikka unelmat ja päämäärät olivat samanlaisia? Pasia esittää Jarkko Miettinen, Hemmoa Teemu Palosaari. Rosoisen huumorin värittämän tarinan yhteenkuuluvuudesta ja ulkopuolisuudesta ohjaa Satu Linnapuomi ja se saa ensi-iltansa 16.1. Eero-näyttämöllä.

Jonni Pantzarin kirjoittama Alkutuotanto on tuotantoyhteistyö Teatteri 2.0:n, Joensuun kaupunginteatterin ja Lahden kaupunginteatterin kesken. Jo vuonna 2012 ensiesityksensä saanut teos on nyt päivitetty versio, sillä seitsemässä vuodessa on tapahtunut melkoisesti ihmisen luontosuhteessa, ilmastonmuutoksesta puhumattakaan. Alkutuotanto on silmiä avaava ja virtuoottinen komedia muutamasta ihmisestä ja kaikista maailman eläimistä. Näytelmä, joka menee metsään saa ensi-iltansa 15.2. Eero-näyttämöllä. Ohjaajina Saana Lavaste ja Iiristiina Varilo, lavalla Tommi Kainulainen ja Aleksi Lavaste.

Kevään 2019 esitysten myynti alkaa keskiviikkona 10.10.